Νέος προϋπολογισμός 2021 και ανανεωμένη Έκθεση Πισσαρίδη με δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται Να κατατεθεί στη Βουλή ο τροποποιημένος για δεύτερη φορά προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο και θα προβλέπει ακόμα βαθύτερη ύφεση για το 2020 από την ήδη αναθεωρημένη (-8,2%), αφού έχουν έρθει τα πάνω κάτω και έχουν πέσει έξω όλες οι προβλέψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αποτυπώνεται και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (του 2020) για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020. Στα έσοδα θα προστεθούν 5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία με την μορφή της προκαταβολής 3 δισ. ευρώ και ακόμα 2 δισ. ευρώ για το μεταβατικό πρόγραμμα React EU που καλύπτει δαπάνες για μέτρα στήριξης. Το ποσό αυτό θα προσφέρει ισχύ στην ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς περίπου 2%  στο ΑΕΠ.
Για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 θα γίνει προς τα κάτω αναθεώρηση από 7,5% που ήταν η αρχική τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το πόσο θα εκτιμηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών από τις εκτιμήσεις που θα κάνει σχετικά με το εμβόλιο, δηλαδή με μία παράμετρο που δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη προς το παρόν.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η τροποποιημένη Έκθεση Πισσαρίδη, ενσωματώνοντας δράσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρήση των κεφαλαίων του 32 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις ενέργειες της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποσταλεί σχέδιο δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτέλεση προϋπολογισμού 2020: €13,4 δισ. το έλλειμμα στο 10μηνο – Μείωση 12,3% εσόδων τον Οκτώβριο