Νικήτρια στο διαγωνισμό της ΕΥ «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» το σύνολο της δοκιμαζόμενης ελληνικής επιχειρηματικότητας

Με μία συλλογική κίνηση ευθύνης και αναγνώρισης της εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης που περνά η επιχειρηματικότητα παντού και στη χώρα μας και των ανατροπών που έχουν συντελεστεί, οι διακεκριμένοι και επιλεγμένοι επιχειρηματίες για τον τίτλο του «Επιχειρηματία της Χρονιάς» – θεσμός που οργανώνει και διεξάγει η εταιρεία EY – αποφάσισαν το σχετικό βραβείο να μην απονεμηθεί σε έναν επιχειρηματία αλλά αφιερώνεται στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ως αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που θα κληθεί να διαδραματίσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαύριο της πανδημίας του COVID-19.

Την πρόταση εισηγήθηκαν οι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες του διαγωνισμού, με πρόθεση να αναδειχθεί η σημαντική προσπάθεια και προσφορά όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι νικητές των τεσσάρων επιμέρους κατηγοριών (είχαν ανακοινωθεί στις 11 Μαρτίου), ο Πρόεδρος της ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τα μέλη της Επιτροπής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου.

Οι επιχειρηματίες Βύρων Νικολαΐδης, Ιουλία Χαϊδά, Δημήτριος και Μιχάλης Σαράντης, και Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, δήλωσαν από κοινού: «Ευχαριστούμε την Κριτική Επιτροπή και την EY για τα βραβεία τα οποία μας απένειμαν. Όμως, με δεδομένο την άνευ προηγουμένου κατάσταση και τις συνθήκες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι αυτή την περίοδο, ζητήσαμε να μην επιλεγεί κάποιος από εμάς ως Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», αλλά να τιμήσουμε όλοι μαζί την ελληνική επιχειρηματικότητα που πλήττεται. Για άλλη μια φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε μπροστά μας μια ακόμη δύσκολη μάχη. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε από κοινού όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο να βρεθεί ξανά η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Στη δίνη αυτής της κρίσης, είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας, ώρα για δύσκολες αποφάσεις και σκληρή δουλειά. Θα δώσουμε όλοι – ο καθένας με τον τρόπο του και στο επίπεδο που μπορεί – τον καλύτερό μας εαυτό, για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται».

Ακολουθούν τα προφίλ των διακεκριμένων επιχειρηματιών:

«Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας» 2019:
Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος,
PEOPLECERT GROUP


«Άμα δε ρισκάρεις, δε θα πετύχεις. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις είναι από μόνες τους ένα μεγάλο ρίσκο», πιστεύει ο Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου PeopleCert.
Δραστηριοποιούμενος από πολύ νέος στον χώρο του επιχειρείν, οι αρχές που τον εκφράζουν, και
διαπνέουν την εταιρεία, είναι: «Ποιότητα, Πάθος, Καινοτομία και Ακεραιότητα».
Παρά τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις των πρώτων χρόνων της κρίσης, ο γεννημένος στην
Κωνσταντινούπολη από γονείς εκπαιδευτικούς επιχειρηματίας, κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό, πρωτοπόρο στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
Διεξάγοντας εκατομμύρια εξετάσεις παγκοσμίως, χάρη στη βραβευμένη τεχνολογία που αναπτύσσεται από την ίδια, η PeopleCert συνεργάζεται με 50.000 οργανισμούς και 800 κυβερνητικούς φορείς. Έχει πιστοποιήσει εκατομμύρια επαγγελματίες σε 216 χώρες, προσφέροντας περισσότερες από 600 πιστοποιήσεις σε 25 γλώσσες, καλύπτοντας ευρύ φάσμα επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Πρόσφατα, κέρδισε διαγωνισμό του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την παγκόσμια διενέργεια εξετάσεων αγγλικής γλωσσομάθειας, που απαιτούνται για τη χορήγηση visa στη Μ. Βρετανία. Με δική του πρωτοβουλία -είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (Cepis) εκλεγμένος από 33 χώρες- ιδρύθηκε το Alliance for Digital Employability, με στόχο τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα, εκπαιδεύοντας νέους στον Προγραμματισμό, με ταχύρρυθμα προγράμματα.

«Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» 2019:
Ιουλία Χαϊδά, Αντιπρόεδρος,
ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

«Η ευθύνη δεν είναι μόνο να το διατηρήσω. Πάντα υπάρχει η πρόκληση να το εξελίξεις, να το αναπτύξεις, να το κάνεις ακόμη καλύτερο». Αυτό πιστεύει η Ιουλία Χαϊδά, Αντιπρόεδρος
της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., μίας εκ των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών μαρμάρου και εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αποφασισμένη να πετυχαίνει τους στόχους της, η επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς ξεκίνησε να εργάζεται από νωρίς στην επιχείρηση, περνώντας από όλα τα τμήματά της και, κατόπιν, αναλαμβάνοντας αρκετές θέσεις ευθύνης, διαγράφοντας μία επιτυχημένη πορεία σε έναν κυρίως ανδροκρατούμενο κλάδο.
Η αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2009, αποτέλεσε ευκαιρία για την ΙΚΤΙΝΟΣ να ενισχύσει τον εξωστρεφή προσανατολισμό της, μειώνοντας την εξάρτηση από την εγχώρια αγορά μαρμάρου και διευρύνοντας το διεθνές της δίκτυο πωλήσεων. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιχειρηματία και την εταιρεία, με το 90% του κύκλου εργασιών να προέρχεται πλέον από μία ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, σε περισσότερες από 90 χώρες ανά τον κόσμο.
Σήμερα, η ΙΚΤΙΝΟΣ διαθέτει τρία εργοστάσια και δέκα λατομεία, αριθμώντας πάνω από 400 άτομα προσωπικό. Συνεχίζοντας να εξελίσσεται και να επενδύει στην τεχνολογία, την τεχνογνωσία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 2019, η ΙΚΤΙΝΟΣ ξεκίνησε την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου.

«Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» 2019:
Δημήτριος Σαράντης, Πρόεδρος και Μιχάλης Σαράντης, Διευθύνων Σύμβουλος,
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.


“Είμαστε άνθρωποι της καθημερινής δουλειάς, έτσι μεγαλώσαμε και το όραμά μας ήταν πάντα η δημιουργία”, παραδέχονται οι Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα, της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.
Ξεκινώντας από μια μικρή επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων το 1985 στα Τρίκαλα, και ακολουθώντας μία επιτυχημένη στρατηγική επενδύσεων, οι αδελφοί Σαράντη κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εξωστρεφή όμιλο, με παρουσία σε πέντε ηπείρους.
Με πρεσβευτές τα ηγετικά προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων: Φέτα, Greek Yoghurt, Ελληνικούς χυμούς και Ελληνικό Τσάι, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να παράγει για τους καταναλωτές της καινοτόμα, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, τα οποία στοχεύει να εδραιώσει και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακολουθώντας τις αξίες των ιδρυτών της, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. αύξησε την τελευταία πενταετία, πωλήσεις, κερδοφορία και ανθρώπινο δυναμικό.
Η εταιρεία στηρίζει την Ελληνική πρωτογενή παραγωγή, συλλέγοντας καθημερινά τις πρώτες ύλες της από 2.700 οικογένειες κτηνοτρόφων, 340 παραγωγών αμυγδάλου και φιστικιού, καθώς και παραγωγών τσαγιού και βοτάνων.
Τέλος, ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των χυμών, συλλέγει από τους Έλληνες παραγωγούς εσπεριδοειδών τις μεγαλύτερες ποσότητες πορτοκαλιών και μήλων, όπως και λαχανικών της ελληνικής γης.

«Καινοτόμος Επιχειρηματίας» 2019:
Σπύρος Μαγιάτης, Συνιδρυτής και Chief Technology Officer και
Νίκος Μωραϊτάκης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος,
WORKABLE SOFTWARE

«Θα φτιάξουμε κάτι, τόσο εύκολο να το χρησιμοποιήσεις, που θα μπορείς να το βρεις στο internet, και να το χρησιμοποιήσεις μόνος σου», είχαν πει οι Σπύρος Μαγιάτης και Νίκος Μωραϊτάκης, συνιδρυτές της WORKABLE SOFTWARE, ξεκινώντας την υλοποίηση του οράματός τους. Όντας συνάδελφοι και στελέχη σε εταιρεία τεχνολογίας, το 2012, στη σκιά του Grexit, αποφάσισαν να αφήσουν τη δουλειά τους και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, μια καινοτόμα πλατφόρμα πρόσληψης προσωπικού.
Εξασφαλίζοντας υψηλή χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτές, κατάφεραν να δημιουργήσουν, στην Ελλάδα, μία εταιρεία σε έναν κλάδο που διακρίνεται από μεγάλο ανταγωνισμό παγκοσμίως.
Το αποτέλεσμα οκτώ χρόνια μετά, είναι η WORKABLE, με γραφεία σε τρεις χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο), δίκτυο 20.000 πελατών σε πάνω από 100 αγορές διεθνώς, και με το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου να προέρχεται από εξωστρέφεια. Έως σήμερα, σχεδόν 50 εκατομμύρια υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν αξιολογηθεί, μέσω του λογισμικού της.
Παρά τη συνεχή ανάπτυξή της την τελευταία πενταετία, η WORKABLE δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να επενδύει στην τεχνολογία και την καινοτομία, απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ το περιβάλλον εργασίας και οι παροχές για το προσωπικό, θυμίζουν πολιτικές προτύπου “Silicon Valley”.