Νίκος Καραμούζης: Ο 67χρονος «αποστρατευμένος» τραπεζίτης κάνει fund

Ο κόσμος του χρήματος, που επί 10 χρόνια δεν έπαιρνε σχεδόν καμία επιχειρηματική πρωτοβουλία λόγω της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως λόγω των αντικρουόμενων πολιτικών εντός και εκτός της χώρας, που παρέτειναν την κρίση, τώρα βγαίνει από τη χειμερεία νάρκη.

Βλέποντας πως η ώρα έχει σταθεροποιηθεί και έχει μία κυβέρνηση (κυβέρνηση Μητσοτάκη) που είναι πολύ φιλική με τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, παίρνει πρωτοβουλίες για να μεσολαβήσει για την χρηματοδότηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Δεν το κάνει γιατί τρέφει αγνά συναισθήματα αλληλεγγύης και βοήθειας στην κοινωνία, αλλά για να βγάλει λεφτά, καθώς έχει αρθεί το αδιέξοδο, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ανάληψης κινδύνων και κυρίως γιατί οι τράπεζες θα κουρέψουν πολλά δάνεια επιχειρήσεων, δίνοντας την δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Μεταξύ αυτών ο Νίκος Καραμούζης 67 ετών, από τα πιο έμπειρα τραπεζικά στελέχη, o ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg είπε πως ετοιμάζει fund για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. O Νίκος Καραμούζης ήταν στη διοικητική ομάδα της Eurobank, όταν η τράπεζα δήλωσε αδυναμία να χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα για να διασωθεί κι έτσι σώθηκε από τους ελληνες φορολογουμένους. Στη συνέχεια, πέρασε από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς (Γενική Τράπεζα), έγινε πρόεδρος στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ενώ το 2018 προσπάθησε να διοριστεί επικεφαλής στην Εθνική Τράπεζα, αλλά έχασε τη θέση από τον Παύλο Μυλωνά. Μετά από αυτή την αποτυχημένη απόπειρα, έλαβε τιμητική θέση ως πρόεδρος στην ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton.
Φυσικά και δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς ενεργότερο ρόλο. Έτσι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Bloomberg, αυτή τη στιγμή είναι επενδυτική ευκαιρία να κοιτάξει κάποιος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναγνωρίσει εταιρείες που ναι μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά έχουν τα στοιχεία και δυναμική για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με μια ομάδα ειδικών και δημιουργούν το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap, προσδοκώντας να αντλήσουν 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σχεδιάζουν να αγοράσουν 10 εταιρείες από ένα σύνολο 160 επιχειρήσεων που έχουν στο μικροσκόπιό τους.
Οι πρώτες δύο εξαγορές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, ο οποίος συνεργάζεται με τον Κώστα Καραφωτάκη πρώην στέλεχος του ομίλου επιχειρήσεων Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και τον Θεόδωρο Μόσχο πρώην στέλεχος της εταιρείας Ελλάκτωρ.

Το σχέδιο του Καραμούζη, σύμφωνα με το Blοomberg υποστηρίζεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και από ιδρύματα όπως το Ιδρυμα Ωνάση (ίσως συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και μπορεί να δημιουργήσει από 5.000 έως 10.000 νέες θέσεις εργασίας.