Νταβίντ Σασόλι: Να καταστεί κλιματικά ουδέτερη η Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν ώστε η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Ο πρόεδρος του ΕΚ, που συμμετέχει με παρέμβαση στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής, αφού σημείωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαθιές αλλαγές στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», επεσήμανε πως «πρέπει να λάβουμε μέτρα που να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και να συνοδεύονται από εκτεταμένα μέτρα κοινωνικής ένταξης, προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση, η οποία ενισχύει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αντανακλά την ανάγκη για υψηλό επίπεδο προστασίας της ευημερίας».
Ο κ. Σασόλι είπε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσορίζει την πρόταση της Επιτροπής για θέσπιση ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ως «πρωταρχικό εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την εγγύηση μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς, στηρίζοντας κυρίως τους ανθρώπους και τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την απεξάρτηση από τον άνθρακα» και προσέθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Οι προσπάθειες όσων εξαρτώνται κυρίως από βιομηχανίες που στηρίζονται στον άνθρακα πρέπει να αναγνωρίζονται και να υποστηρίζονται».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σασόλι αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά και στις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με μία νέα Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες δεν είναι λευκή επιταγή

«Τον περασμένο Μάιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορούν και θέλουν να αντισταθούν στις σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες δεν είναι λευκή επιταγή. Οι πολίτες μας θέλουν μία διαφορετική Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή, πιο πράσινη, πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς, περισσότερο ασφαλή και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες του […] Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για σφάλμα».

Πυρά στους Φινλανδούς 

Ο κ. Σασόλι, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027), δεν δίστασε να προειδοποιήσει τους ηγέτες ότι «το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τις νομοθετικές του αρμοδιότητες και σε ισότιμη βάση με τα άλλα θεσμικά όργανα». Και, απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένη τη συναίνεση του Κοινοβουλίου χωρίς να έχει ακούσει τι έχουμε να πούμε».
Είπε ακόμα ότι τον εξέπληξε η τελευταία πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας, που περικοπές στη νέα ΚΑΠ, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο κ. Σασόλι αναφέρθηκε και στις διεργασίες που πραγματοποιούνται για μία νέα Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: «Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και σκοπεύουμε να αποτελέσουμε κινητήριο δύναμη για τη διοργάνωση της Διάσκεψης», είπε και συμπλήρωσε: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη Διάσκεψη. Ωστόσο, χαίρομαι ακόμη περισσότερο καθώς, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, τα κράτη μέλη επιθυμούν επίσης να ξεκινήσουν μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κοινό όραμα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη χάραξη πολιτικής, προκειμένου να επιτύχουμε πρακτικά αποτελέσματα και οφέλη για τους πολίτες μας».
Τέλος, ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι «η εσωτερική ομάδα εργασίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 19 Δεκεμβρίου και το ΕΚ θα υιοθετήσει ψήφισμα τον Ιανουάριο, ώστε, όπως είπε, «να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις μαζί σας και με την Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους».