O CEO που αρνήθηκε να γίνει υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Ο CEO της J.P. Morgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, Jamie Dimon βρίσκεται από το 2006 στη λίστα του Time με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Τα 31 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ως αμοιβή την περασμένη χρονιά, ξεσήκωσαν πλήθος σχολίων, ακόμα και πολιτικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Δεν ήταν λίγοι ωστόσο, όσοι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν δημόσια, υποστηρίζοντας ότι αξίζει κάθε δολάριο από την αμοιβή του.

Ο Ντάιμον με τον προηγούμενο CEO της JP Morgan Γουίλιαμ Χάρισον.

Ο CEO της JP Morgan δεν είναι μόνο ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης στις ΗΠΑ, αλλά και ο μόνος τραπεζικός διευθύνων σύμβουλος που έχει μείνει στη θέση του από την κρίση του 2008. Ο πρόεδρος και CEO της JP Morgan είναι υπεύθυνος κι έχει την επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων αξιάς $2 τρισ. και 250.000 υπαλλήλων από το Μανχάταν έως το Μουμπάι.

«Εξυπνότερος από τον πρόεδρο»

Πέρσι ο Dimon είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να επικρατήσει έναντι του Τραμπ σε μια εκλογική αναμέτρηση αν κατέβαινε υποψήφιος, γιατί είναι το ίδιο σκληρός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά εξυπνότερος. Ο Τραμπ, τότε, κατά την προσφιλή του τακτική, τον περιέλαβε στα τουίτ του απαντώντας πως «δεν έχει τις ικανότητες ούτε την ευφυία να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», κατηγορώντας τον ότι είναι κακός ρήτορας, ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι η εξαιρετική οικονομική πολιτική του είναι αυτή «που κάνει τραπεζίτες όπως ο Dimon να δείχνουν πιο έξυπνοι απ’ όσο είναι». Λίγο αργότερα, ο Dimon επανήλθε, δείχνοντας ότι είχε μετανιώσει για την αυθόρμητη φράση που ξεστόμισε, δηλώνοντας ότι δεν έπρεπε να το είχε πει αυτό και ότι δεν θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές.

Πριν από λίγες μέρες όμως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «CBS News», ρωτήθηκε εάν έχει σκεφτεί να πάρει μέρος στην εκλογική κούρσα για την προεδρία;. Ο Dimon απάντησε «με έχω συλλάβει να το σκέφτομαι», αλλά δπροσέθεσε ότι μίλησε με ένα άτομο και αποφάσισε να μην το σκεφτεί άλλο.

Όσο αφορά αυτά που είχε δηλώσει, ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και ότι είναι εξίσου σκληρός με αυτόν, δεν δίστασε να τα ξαναπεί: «Είμαι εξίσου σκληρός με αυτόν, είμαι πιο έξυπνος από αυτόν. Και, παρεμπιπτόντως ο ομιλών πλούσιος Νεοϋορκέζος κέρδισε μόνος του τα χρήματά του. Δεν ήταν δώρο του πατέρα του», είπε.

Πάντως ο Τραμπ, επαινούσε συχνά τον Dimon, λέγοντας ότι «είναι καλός άνθρωπος και εξαιρετικός τραπεζίτης». Μάλιστα, μετά την εκλογή του το 2016, ο Τραμπ του είχε προσφέρει τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, αλλά την απέρριψε.

Ο πύργος της JP Morgan στο 270 της Park Avenue στη Νέα Υόρκη, που θα ανακατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια.

Στην πρόσφατη αυτή συνέντευξη, ο Dimon μίλησε και για τον ρόλο που είχε η JP Morgan στην κρίση του 2008, τον οποίο χαρακτήρισε «καθοριστικό». «Ο CEO της Bear Stearns μου τηλεφώνησε και μου είπε, “μπορείς να μου δανείσεις $29 δισεκατομμύρια πριν ξημερώσει; Αν δεν τα βρω θα πτωχεύσω”». Και, του απάντησα ακόμα και εγώ δεν μπορώ να βρω $29 δισεκατομμύρια». Αλλά, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, όπως είπε, τον παρακάλεσε να αγοράσει την Bear Stearns, όπως και έγινε, για $1,2 εκατομμύρια. «Πιστέψαμε πως σώσαμε το σύστημα. Θεωρήσαμε πως θα ήταν το ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος. Και αυτό δεν συνέβη γιατί η JP Morgan ήταν τόσο ισχυρή που μπορούσε να το καταφέρει», δήλωσε. Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι το 2008 η συγκεκριμένη τράπεζα έλαβε κρατική βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων, για να μην έχει την τύχη της Lehman Brothers.

Πέρσι, η «Wall Street Journal» σε σχετικό δημοσίευμα, μετά από ανάλυση στοιχείων, αποφάνθηκε ότι ο Dimon ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος εταιρειών του τραπεζικού και οικονομικού τομέα. Πέρυσι είχε λάβει ως αμοιβή το ποσό των 28,3 εκατομμυρίων δολαρίων (φέτος εφτασε τα 30 εκ.$) όταν η μέση αμοιβή για τους 43 διευθύνοντες συμβούλους του τραπεζικού και οικονομικού τομέα που ανέλυσε η «WSJ» ήταν 12,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το όνομα της JP Morgan, στο τιμόνι της οποίας, ο James Dimon βρίσκεται από το 2005, είχε πρωταγωνιστήσει πάντως με αρνητικό τρόπο στην ελληνική επικαιρότητα το 2007, λόγω του σκανδάλου των ομολόγων που έπληττε τότε την κυβέρνηση Καραμανλή. Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με βαριές ποινές σε πρώτο βαθμό κερδίζοντας την αναστολή του μέχρι το Εφετείο. Στο Εφετείο αθωώθησαν όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στο ομόλογο και τα δύο στελέχη της JP Morgan London.

Στις πρώτες συναντήσεις του Κυριάκου

Ο CEO της JP Morgan ήταν από τους πρώτους που θέλησε να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο James Dimon είναι Έλληνας τρίτης γενιάς και το ελληνικό όνομα του είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο παππούς του, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ήταν Έλληνας που ζούσε στην Μικρά Ασία όπου εργαζόταν ως τραπεζικό στέλεχος και μεσίτης, αλλά αναγκάστηκε να φύγει όπως πολλοί Ελληνες το 1920 και πήγε στη Νέα Υόρκη. Αρχικά εργάστηκε στο παράρτημα της Τράπεζας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Τη δεκαετία του ‘40 άνοιξε χρηματιστηριακό γραφείο και διαχειριζόταν τα χρήματα πολλών ελλήνων ομογενών που είχαν αποκτήσει περιουσία.

Ο πατέρας του, Θόδωρος Παπαδημητρίου ή Ted Dimon εργαζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια ενώ είχε περάσει κατά πολύ τα εβδομήντα, στην Merrill Lynch και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να συμβουλεύσει κάθε Έλληνα που του το ζητούσε.

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι ο «ροκ σταρ του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ», όπως τον έχει χαρακτηρίσει το Time, περνάει αρκετές ημέρες τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, συνήθως κάνοντας κρουαζιέρα στα νησιά, περνώντας και από την Αθήνα. Πάντα όμως αθόρυβα και μακριά από τη δημοσιότητα.

Η πρόσφατη συνέντευξη στο CBS News.