Ο Χατζηδάκης ανακάλυψε ότι ο ΕΦΚΑ είναι σαράβαλο – Δηλαδή ο κ. Βρούτσης τί έκανε πριν και παλαιότερα;

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κληρονόμησε από τον προκάτοχο του Γιάννη Βρούτση 360.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Με τη φράση «το σαράβαλο δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από τη μια μέρα στην άλλη», περιέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης, την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Εργασίας για τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί δεν η κατάσταση να φτιαχτεί σε μερικά «τέρμηνα».

«Αυτό που μπορεί να γίνει όμως, για να ανακουφίσουμε τους χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων, που περιμένουν στην αναμονή είναι να δώσουμε τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης».

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε σχετική διάταξη που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. «Έχουμε δώσει εντολή στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να τρέξει γρήγορα. Μου μετέφεραν ότι θα είναι έτοιμοι σε έως δύο μήνες. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω».

Ειδικά για τον e-ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το χαρακτηρισμό μιας «εξαιρετικά προβληματικής κατάστασης σε πολλά επίπεδα. Ο e-ΕΦΚΑ κληρονόμησε τα προβλήματα και έχει να παλέψει με όλες αυτές τις συγχωνεύσεις.»

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ώστε να δοθούν οι συντάξεις. «Υπήρξε αύξηση στην καταβολή κατά 31% το 2020, σε σχέση με το 2019», είπε χαρακτηριστικά. «Ξεκίνησε να δίνεται τμηματικά η ψηφιακή σύνταξη. Προφανώς όμως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα. Το σαράβαλο όμως δεν μπορεί να γίνει τούρμπο από τη μία μέρα στην άλλη».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ήδη μια σειρά από μέτρα: «Μεταφορά υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, bonus στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ για να βγάλουν τις συντάξεις νωρίτερα. Έχουμε παρουσιάσει 10 επιμέρους πρωτοβουλίες»

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί με ακρίβεια πότε θα δοθούν οι συντάξεις. «Γι’ αυτό το λόγο είπαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μέτρο ανακούφισης, με τις εθνικές συντάξεις. Βεβαίως δεν λύνουμε το θέμα. Το τελευταίο διάστημα εκδίδονται 15-20 χιλ. συντάξεις το μήνα. Ο στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα τις εκκρεμείς συντάξεις. Επίσης, να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε αυτές που έρχονται.»

Ο νέος υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν κατέλαβε αυτό το πόστο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «σε πέντε τέρμηνα.» «Το μπάχαλο ήταν τέτοιο, που η προηγούμενη διοίκηση δεν μπορούσε ούτε καν να μετρήσει τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεν μπορεί να περηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το μπάχαλο που μας έδωσε στις συντάξεις. Αλλά δεν μπορεί να περηφανεύεται και κανένας για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και όλο αυτό που υπάρχει εκεί πέρα ως κατάσταση, εδώ και δεκαετίες.» Τόνισε πάντως κλείνοντας την παρέμβασή του ότι τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση είναι «κρίσιμο στοίχημα» η καταβολή των εκκρεμών συντάξεων.