Ο Ερντογάν καρατόμησε τον κεντρικό τραπεζίτη γιατί δεν μπόρεσε να ανακόψει την πτώση της λίρας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Murat Uysal καθώς μετά από σειρά αύξησης των επιτοκίων απέτυχε να σταματήσει την πτώση της λίρας. Ο Murat Uysal είχε αναλάβει μόλις πριν από 16 μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019. Είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν απολύει κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Ερντογάν διόρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Agbal  (2015-2018) στη θέση του Murat Uysal. Ο Agbal δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στη νομισματική πολιτική, αλλά είναι γνωστός ως τεχνοκράτης.

Η απότομη καρατόμηση Μurat Uysal έρχεται από τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας που είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις το 2020, μειωμένο περισσότερο από 30% έναντι του δολαρίου μόνο εφέτος. Η ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το δολάρια διαμορφώθηκε την Παρασκευή  σε 8,54 λίρες για ένα δολάριο.

Ο Uysal είχε αυξήσει το κόστος δανεισμού μέσω ενός συνδυασμού αύξησης επιτοκίων (στο 10,25%) και περιορισμών από τον Αύγουστο και μετά, αλλά δεν ήταν αρκετό για να ενισχύσει το νόμισμα ή να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τώρα τρέχει πάνω από το διπλάσιο (11%) του επίσημου στόχου του 5%.