Ο σύνδεσμος των εργολάβων αντιδρά σε δημοσιεύματα περί ακύρωσης του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του μετρό

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) αντιδρώντας σε δημοσιεύματα που με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρονται σε πιθανή ακύρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα παρερμηνεύουν  πληροφορίες που σχετίζονται με απόφαση του ΣτΕ (που απαντά στις προσφυγές των δύο αντίπαλων κοινοπραξιών που ηγούνται οι εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ με τη μία να ζητά τον αποκλεισμό της άλλης) και αναφέρονται σε ενδεχόμενη ακύρωση του, οδηγώντας ουσιαστικά σε μία νέα πολυετή καθυστέρηση στην έναρξη της κατασκευής και την υλοποίηση του έργου. Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι το έργο πρέπει να γίνει καθώς ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έλλειψη  έργων εδώ και μία δεκαετία ενώ οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω κορονοϊού επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΤΕΑΤ:

«Η ιδιαίτερα επαχθής και επώδυνη κατάσταση για την χώρα μας σε όλους τους τομείς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επηρεάζει άμεσα και πολύ αρνητικά και την κατασκευαστική δραστηριότητα στο σύνολό της, καθώς επίσης και τις τεχνικές εταιρείες που εκτελούν Δημόσια Εργα, πολύ περισσότερο καθώς έρχεται ως συνέχεια μίας δεκαετούς οικονομικής κρίσης και μίας απουσίας νέων έργων.

Οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία είναι σοβαρές, οδηγώντας στη μεγάλη ανάγκη κατά την χρονική στιγμή της περαίωσης της υγειονομικής κρίσης για εξαιρετικά ταχεία ανάκαμψη και επίτευξη μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης, για τις οποίες έχει έντονη ανάγκη η χώρα.

Για τον σκοπό αυτό, όπως και διεθνώς στις υπόλοιπες πληττόμενες χώρες, απαιτείται η άμεση δραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα που είναι ευθέως συναρτημένη με σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές που πρέπει να προχωρήσουν ταχέως.

Το έργο του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας που με την κατασκευή του ανταποκρίνεται σε μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, μπορεί άμεσα να απασχολήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων, να ενισχύσει σοβαρότατα την κατασκευαστική δραστηριότητα και να τονώσει κυρίως αποφασιστικά την ταχεία ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Για τους λόγος αυτούς δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό δημοσιεύματα των τελευταίων ημέρων που με αφορμή πληροφορίες για απόφαση του ΣτΕ, με παρερμηνεία δεδομένων, με άκαιρο τρόπο και αγνοώντας τις ιδιαίτερες περιστάσεις και τις μεγάλες ανάγκες της χώρας, μιλούν για ενδεχόμενη ακύρωσή του σε εξέλιξη διαγωνισμού, οδηγώντας ουσιαστικά σε μία νέα πολυετή καθυστέρηση στην έναρξη της κατασκευής και την υλοποίηση του έργου.

Ο διαγωνισμός για το μεγάλο δημόσιο έργο ευρίσκεται επιτέλους μετά από 3 χρόνια στην τελευταία φάση του. Μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί με την κατάλληλη διαδικασία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και σε εφαρμογή των αποφάσεων των αρμοδίων Οργάνων, διασφαλίζοντας μεγάλα οφέλη για την ανάπτυξη, την εθνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία και συνεισφέροντας σοβαρά στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών της επόμενης της κρίσης ημέρας.

Η επιβίωση της οικονομίας, για την διασφάλιση της οποίας πρωταρχικό ρόλο έχει η πολύτιμη στις σημερινές δυσκολίες συνθήκες γρήγορη ανάπτυξη εργοταξιακής δραστηριότητας την επόμενη μέρα, είναι συναρτημένη και με την αξιοποίηση και άμεση προώθηση έργων μεγάλης σημασίας που έχουν την δυνατότητα ταχείας έναρξης της κατασκευής τους.

Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία απαιτούν υπεύθυνη στάση από όλους και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες ενός κλάδου που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και στηρίζει με την δραστηριότητά του δεκάδες άλλους τομείς της οικονομίας.»