Ο βασιλιάς των drones, η κινέζικη DGI μειώνει προσωπικό και αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις

Η κινεζική εταιρεία SZ DJI Technology Co Ltd, η οποία κατασκευάζει drone και έχει τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο στο είδος, έκανε περικοπές στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ καθώς αντιμετωπίζει και αυτή  αυξανόμενη πολιτική πίεση σε βασικές αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η εταιρεία απασχολεί περί τα 14.000 άτομα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής drone στον κόσμο έχει μειώσει την ομάδα πωλήσεων και μάρκετινγκ από 180 σε 60 στα κεντρικά γραφεία της στο Shenzhen τους τελευταίους μήνες.

Η ομάδα παραγωγής βίντεο, που συνηθίζει να αναδεικνύει τις δυνατότητες μαγνητοσκόπησης των DJI drones, έχει συρρικνωθεί από 40-50 άτομα σε περίπου τρία άτομα.

Σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, εκπρόσωπος της DJI δήλωσε ότι η εταιρεία συνειδητοποίησε το 2019 ότι μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης η δομή άρχισε να έχει δυσκολίες στη διαχείρισή της.

Είπε ότι τα στοιχεία απολύσεων του Reuters ήταν «πολύ ανακριβή» καθώς δεν έλαβε υπόψη του νέες προσλήψεις ή εσωτερικές αλλαγές. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσλήιψεις και τις αλλαγές

«Μετά το 2015, τα έσοδά μας διογκώθηκαν, και συνεχίσαμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους χωρίς να δημιουργούμε μια κατάλληλη δομή για να μας οδηγήσει από την εκκίνηση σε μια μεγάλη εταιρεία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η DJI ελέγχει περισσότερο από το 70% μιας αγοράς καταναλωτικών και βιομηχανικών drone που η εταιρεία έρευνας αγοράς Frost & Sullivan εκτιμά ότι θα ανέλθει φέτος στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ιδρύθηκε από τον Wang ενώ ήταν ακόμα φοιτητής το 2006. Η DJI αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας στην Κίνα.

Το drone Phantom 3 έφερε την αεροφωτογράφηση στο ευρύ κοινό με την ενσωματωμένη περιστρεφόμενη κάμερα το 2015, ενώ το Inspire 1 αντικατέστησε ελικόπτερα σε πολλά στούντιο του Χόλιγουντ.

Τα drones της DJI βοηθούν στην παρακολούθηση των πυρκαγιών, ελέγχουν για διαρροές σωλήνων σε διυλιστήρια και σχεδιάζουν τρισδιάστατους χάρτες για κατασκευαστικά έργα, μεταξύ άλλων άλλων εφαρμογών.

Όμως, και η DJI αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η διοίκηση του Trump ακολούθησε μια επιθετική εκστρατεία εναντίον κινεζικών εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών των Η.Π.Α. πάγωσε τη λειτουργία των drones της DJI που είχε τον περασμένο Ιανουάριο για ζητήματα ασφαλείας τα οποία η DJI λέει ότι είναι αβάσιμα.

Τον περασμένο μήνα, Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι η εφαρμογή DJI για κινητά συλλέγει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι χρειάζεται. Η  DJI δήλωσε ότι η έκθεση περιείχε «ανακρίβειες και παραπλανητικές δηλώσεις».

Η εταιρεία αντιμετωπίζει λιγότερη πολιτική εχθρότητα στην Ευρώπη, αλλά οι ορισμένοι υποστηρίζουν πως ανησυχούν δεδομένου ότι η γειτονική στο Shenzhen Huawei Technology αποκλείεται όλο και περισσότερο ως προμηθευτής δικτύου τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μετόχων της DJI είναι μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ όπως τα Sequoia Capital και Accel. Πάντως, η εταιρεία δεν δημοσιοποιεί πωλήσεις και το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν η εταιρεία είναι κερδοφόρα ή σε ποιο βαθμό η παγκόσμια πανδημία επηρέασε τις πωλήσεις της.

Ο εκπρόσωπος του DJI είπε ότι ο αντίκτυπος του ιού ήταν «λιγότερο σημαντικός» από ό, τι για πολλές εταιρείες.