Οι τραπεζικές μετοχές οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υψηλότερα

Ανοδικά ξεκίνησαν και  συνεχίζουν οι δείκτες των βασικότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη 6/1 με τις μετοχές των τραπεζών και της ενέργειας να οδηγούν τις αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,84% με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και να σημειώνει κέρδη άνω του 2% (το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι κλειστό λόγω της εορτής των Θεοφανίων).

Το θετικό κλίμα προέρχεται από τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές της Γερουσίας στις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση.

Άνοδο σημειώνουν και τα futures του Dow Jones στις ΗΠΑ. Αντίθετα, τα futures του Nasdaq είναι πτωτικά γιατί μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα επιβληθούν φόροι στις εταιρείες του ίντερνετ.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου BP, Royal Dutch Shell και Total αυξήθηκαν μεταξύ 1,6% και 3,3% καθώς οι τιμές του αργού προσέγγισαν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών από τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή.

Οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 2,6% με την HSBC, την Santander και την BNP Paribas να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Φαίνεται ότι οι επενδυτές προσπερνούν τα κακά νέα για διατήρηση και παράταση των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν οι χώρες στην Ευρώπη και την ένδειξη για συρρίκνωση της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με τον δείκτη της Markit.