Οι «τρύπες» στις συναλλαγές καρτών της Εθνικής Τράπεζας

Ο δ/νων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με την χρήση καρτών και δεν χρεώθηκαν έγκαιρα, επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Κατά τη διαδικασία αναβάθμισης των συστημάτων της τράπεζας, σε σχέση με το συναλλακτικό κύκλωμα των μηχανημάτων αποδοχής καρτών (POS), εντοπίστηκε ένα μικρό ποσοστό συναλλαγών καρτών, οι οποίες δεν αναγνωρίσθηκαν από τα συστήματα εκκαθάρισης της τράπεζας με αποτέλεσμα να μη γίνει έγκαιρα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων συναλλαγών.

Από την αρρυθμία αυτή η Εθνική Τράπεζα τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία υπερχρέωση ή διπλοχρέωση των κατόχων πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που πραγματοποίησαν συναλλαγές εκείνο το διάστημα. Το αποτέλεσμα ήταν απλά ο κάτοχος της κάρτας να μη δει άμεσα στο λογαριασμό του τη συναλλαγή που πραγματοποίησε και αυτή να χρεωθεί με καθυστέρηση, μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει δε, ότι:

• Το ύψος των συναλλαγών είναι στην πλειοψηφία τους μικρό, με μέσο όρο συναλλαγής τα 20 ευρώ.

• Το ποσοστό των συναλλαγών που έχουν επηρεαστεί από την εξαιρετικά περιορισμένη δυσλειτουργία αφορά λιγότερο από το 0,01% επί του συνόλου των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους στο κύκλωμα των POS σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα businessdaily.gr. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ήταν περίπου 6,5 εκατομμύρια συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2020 και οι οποίες δεν εκκαθαρίζονταν. Η αξία τους ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως είναι η δεύτερη φορά που τα συστήματα συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η πρώτη ήταν με τις συναλλαγές μέσω POS με κινέζους πελάτες.