Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός – Στα 700 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκαν οι θυγατρικές εξωτερικού

Ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών της Alpha Bank που ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο έτη ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, εκτιμάται ότι ο μετασχηματισμός αυτός θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της τράπεζας.

Η Alpha Bank ενοποιεί κάτω από μια 100% θυγατρική holding εταιρία τις διεθνείς εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.

Για τις ανάγκες της συναλλαγής διενεργήθηκε αποτίμηση των τριών προαναφερόμενων θυγατρικών από ελεγκτική εταιρεία. Από τη μελέτη προέκυψε εύρος δίκαιης και εύλογης αποτίμησης, μεταξύ 533 και 868 εκατ. ευρώ, με κεντρική αξία τα 700 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αναλογούν στη μητρική μόλις 800 εκατ. ευρώ. Η συγκέντρωση των τριών χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εξωτερικού υπό μια κοινή εταιρεία συμμετοχών εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην ανάδειξη αξίας, ιδιαίτερα εφόσον η Alpha προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις, αξιοποιώντας τη στρατηγική ευελιξία, που παρέχει το νέο σχήμα.

Μέσω της αναδιοργάνωσης αυτής η Τράπεζα φαίνεται ότι επιδιώκει στρατηγικές ευελιξίες και “ξεκλείδωμα” αξίας, αξιοποιώντας τις πολύ δυνατές παρουσίες της σε Ρουμανία και Κύπρο και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, στην ανάδειξη της αξίας τους και στη συνακόλουθη αποτίμηση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού από την αγορά.

Η αναδιοργάνωση αυτή έλαβε όλες τις εποπτικές και λοιπές εγκρίσεις και η ολοκλήρωσή της συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του Project Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δια ευρώ) που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank.

Αυτη θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε στρατηγικές όπως η προσήλωση στους εταιρικούς πελάτες και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, όπου διαβλέπει ευκαιρίες, με συνολικές χορηγήσεις που θα κυμανθούν μεταξύ 3,5 δισ. και 4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χορηγήσεων θα αφορά επιχειρήσεις και ένα μικρό τη λιανική τραπεζική.

Σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, στόχος είναι η μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022. Επίσης, στρατηγική απόφαση είναι η διατήρηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 7 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία μέσω ποιοτικής διαχείρισης.