«Ορφανά» περί τα €500 εκατ. από το 1 δισ. της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του υπουργείου Οικονομικών!

Ο υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πιστώθηκε ποσό 235,4 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 13.474 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής  με τον συνολικό συνολικό αριθμό των δικαιούχων που έχουν λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέχρι σήμερα να ανέρχεται σε 47.532, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 468,7 εκατ. ευρώ.

53.351 Επιχειρήσεις έκαναν αίτηση

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 53.351 επιχειρήσεις οριστικοποίησαν, μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport
(www.aade.gr/mybusinesssupport), την Αίτηση Χορήγησης της ενίσχυσης και οι πληρωμές, για το υπόλοιπο 10% των δικαιούχων, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, μετά από
έλεγχο.

Με άλλα λόγια υπάρχει εκκρεμότητα για 5.819 επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα κι αν λάβουν τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής πολύ δύσκολα θα καλυφθεί το 100% του ποσού ήτοι 1 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί μέσω της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

Στα 9.861 ευρώ το μέσο ποσό ανά εταιρεία μέχρι στιγμής 

Με με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει μέση επιστρεπτέα προκαταβολή ανά δικαιούχο 9.861 ευρώ. Ακόμα κι αν αυξηθεί ο μέσος όρος, δηλαδή ακόμα και εάν οι 5.819 επιχειρήσεις  (οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν) λάβουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό ανά εταιρεία το συνολικό ποσό που θα λάβουν όλες οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση, δηλαδή οι 53.351, θα υπολείπεται σημαντικά του 1 δισ. ευρώ.
Συνεπώς φαίνεται να έμειναν αδιάθετα περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν συνάδει με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Θυμίζουμε πως υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης – είχε αναλάβει την σχεδίαση – ενώ η υλοποίηση έγινε μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην οποία προΐσταται ο Γιώργος Πιτσιλής. 

Προχθές, κατά την παρουσίαση του Κυβερνητικού Σχεδίου για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει, τον Ιούνιο, τις διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα του χρηματοδοτικού σχήματος, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης θα προστεθεί στη δεύτερη φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος  Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.