Πανηγύρια για την επένδυση €400 εκατ. της ζημιογόνου Dolphin Capital

Από αριστερά, ο διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης κατά την υπογραφή της άδειας δόμησης.

Αμέσως μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εξέδωσε σήμερα την άδεια δόμησης για την Στρατηγική Επένδυση του παραθεριστικού ερέτρου Kilada Hills συνολικής έκτασης 2,026 στρεμμάτων, όπως ανακοίνωσε η Dοlphin Capital.

Το γεγονός έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ο αρμόδιος υπουργός πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου. Το παρών έδωσαν ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της «DolphinCapital», Μίλτος Καμπουρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Το έργο «Kilada Hills» ανήκει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου εταιρεία Dolphin Capital Investors (DCI), η οποία τελεί υπό τη διαχείριση της Dolphin Capital Partners (DCP), που ίδρυσαν το 2004 οι Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης (ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι πρώην στέλεχος εταιρειών του Τζωρτζ Σόρος στον κλάδο των ακινήτων ενώ η αδελφή του Κάλλια ήταν παντρεμένη με τον υιό της Ντόρας Μπακογιάννη Κώστα Μπακογιάννη, αλλά χώρισαν).

Η αδειοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία η οποία τα τελευταία χρόνια βρέθηκε απέναντι σε οικονομικά προβλήματα και παρουσίασε μεγάλες ζημιές τις οποίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η συγκεκριμένη επένδυση Killada Hills συμπληρώνει την υφιστάμενη επενδυτική δραστηριότητα της Dοlphin Capital στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και αποτελεί την πρώτη Στρατηγική Επένδυση στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα η οποία επιτυγχάνει πλήρη αδειοδοτική ωρίμανση με την έκδοση άδειας δόμησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Dοlphin Capital, η ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται σε δύο κύριες φάσεις:

  • Η πρώτη, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πρώτου γηπέδου γκολφ στη χώρα που φέρει την υπογραφή του Jack Nicklaus, πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, Beach Club και ενός σύγχρονου Golf Club που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Η πώληση των προνομιούχων οικοπέδων επί του γηπέδου γκολφ θα ξεκινήσει άμεσα και ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές με σημαντικό αριθμό προ-κρατήσεων να έχει πραγματοποιηθεί.
  • Στη δεύτερη φάση, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean-Michel Gathy, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, καθώς επίσης και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο.
    Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Έργου, και για το λόγο αυτό ο μέσος συντελεστής δόμησης της επένδυσης ανέρχεται σε μόλις 10% ενώ άνω του 50% της πολεοδομούμενης έκτασης θα αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

400 εκατ. ευρώ η επένδυση

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί ιδία κεφαλαία του ομίλου Dolphin Capital άνω των 80 εκατομμύριων ευρώ για την αγορά, το σχεδιασμό και την αδειοδότηση της σχετικής ανάπτυξης. Το Kilada Hills θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και τουλάχιστο 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του. Τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης του Kilada Hills, όπως και των λοιπών έργων του Ομίλου στην Ελλάδα, είναι η Zoniro.
Χαρακτηριστικό δείγμα των έργων της Dolphin Capital στην Ελλάδα αποτελεί το Amanzoe, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Ερμιονίδας από τον Αύγουστο του 2012, και έχει ήδη αναγνωριστεί από τον διεθνή τύπο ως ένα από τα κορυφαία θέρετρα στον κόσμο, το ξενοδοχείο Nikki Beach που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, καθώς επίσης και το έργο Seafront Villas στην ίδια περιοχή.
Το πιο πρόσφατο έργο του Ομίλου στην Ελλάδα είναι το υπό κατασκευή One&Only Kéa Island, το οποίο αποτελεί το πρώτο One&Only στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να γίνει το νέο σημείο αναφοράς στον τομέα των πολυτελών θερέτρων στην Μεσόγειο, για την αισθητική και τις υπηρεσίες που προσφέρει.