Περαιτέρω πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα ευνοεί την έκδοση του 15ετούς

Άνοδος των τιμών και περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά. Το διεθνές κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ευνοήθηκε από την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Luigi Di Maio, υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν την επικείμενη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. Η J.P Morgan σε σημερινή έκθεση της εκτιμά ότι το περιθώριο των ελληνικών – γερμανικών 10ετών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 1,25%, στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, από τα επίπεδα του 1,65% που κυμαίνεται σήμερα.

Πάντως, η δευτερογενής αγορά φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου, καθώς η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου έχει σημειώσει την μεγαλύτερη υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα η απόδοση του 15ετους είχε υποχωρήσει στο 1,78% από 1,88% που κυμαίνονταν πριν από δύο ημέρες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο επίπεδο του 1,373% από 1,38% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου διατηρήθηκε στο στο 0,46%.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με τον δείκτη του ινστιτούτου ΖΕW, οδήγησε σε άνοδο όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 116 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 98 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο, με 34 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,38% από 1,41% χθες, έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλο,υ με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ, καθώς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1085 δολάρια, από 1,1081 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30ημέρων (1,1075) υποχώρησε σήμερα το πρωί η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Η διατήρηση του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του ευρώ. Αρνητική επίπτωση είχε στο ευρώ η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ ότι θα αυξηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,253%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,325%, των 3 μηνών στο -0,384% και στον μήνα στο -0,468%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1088 δολάρια.