Πέτερ Αλτμάιερ (υπ. Οικονομικών Γερμανίας): Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά καμία επιχείρηση δεν θα χρεοκοπήσει λόγω κοροναϊού

«Καμία επιχείρηση δεν θα χρεοκοπήσει εξαιτίας του κοροναϊού», διαβεβαίωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, καθώς, όπως είπε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαθέσει «αρκετά δισεκατομμύρια» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού Covid-19.

Ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τους ομολόγους του από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, αναγνώρισε ότι η οικονομία τους έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την επιδημία και εγγυήθηκε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα, εάν η γερμανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση κατά το α’ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας του κοροναϊού, ο κ. Αλτμάιερ παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» και εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανία να καταφέρει να αποφύγει τελικά περιορισμούς στα ταξίδια και στην κοινωνική ζωή, ανάλογους με αυτούς που επέβαλε η Ιταλία. Ήδη πάντως ο γερμανικός τουρισμός αντιμετωπίζει χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να διαπιστωθούν τα πρώτα προβλήματα στην προμήθεια υλικών για την βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αποτροπή διασποράς του κοροναϊού, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι κατά το αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν την εργασία μερικής απασχόλησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και να αποφύγουν τυχόν απολύσεις προσωπικού. Θα ληφθούν επίσης μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Νωρίτερα, μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, ο κ. Αλτμάιερ είχε τονίσει ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, καθώς, όπως επισήμανε, όσο πιο αργά μεταδίδεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί η ύφεση κατά το β’ εξάμηνο του έτους.