Pfizer: Θα χρεώσουμε το εμβόλιο στην ίδια τιμή που συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Inc ανακοίνωσε την Τρίτη 28/7/20 ότι άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν θα λάβουν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο του κορωνοϊού από την τιμή που θα χρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει συμβολαίου που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει αρκετά εμβόλια COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech SE για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων  ατόμων στη τιμή των 39 $ για πρόγραμμα θεραπείας δύο δόσεων.

Αυτή η συμφωνία πιθανότατα έθεσε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα εμβόλια, περίπου στην ίδια τιμή με ένα εποχιακό εμβόλιο γρίπης και θα μπορούσε να πιέσει άλλους κατασκευαστές εμβολίων να ορίσουν παρόμοιες τιμές.

“Όλες οι χώρες που θα έχουν δικαιώματα αυτή τη στιγμή δεν θα λάβουν χαμηλότερη τιμή για την ίδια (ποσότητα) δέσμευση όγκου, από τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla σε τηλεδιάσκεψη.

Η Pfizer είπε ότι η τιμή του εμβολίου θα μπορούσε να αλλάξει μόλις λήξει η περίοδος της πανδημίας, σε σύγκριση με την αρχική της απόφαση που στοχεύει στην εξασφάλιση της ευρύτερης πρόσβασης.

Η Pfizer είναι μια από τις πολλές εταιρείες που επιχειρούν να δημιουργήσουν εμβόλια κατά του COVID-19 στην αγορά, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον τερματισμό της πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 655.000 θανάτους παγκοσμίως.

Ο Bourla είπε στο Reuters ότι η Pfizer διεξήγαγε ταυτόχρονες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά από τα κράτη μέλη της σχετικά με την προμήθεια εμβολίου.

«Διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ γιατί αυτό είναι πιο εύκολο. Αλλά επίσης διεξάγουμε εκτενείς συζητήσεις με πολλά κράτη μέλη, σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να θα έχουμε συμφωνία με την ΕΕ», δήλωσε ο Bourla.

Η BioNTech και η Pfizer ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια μεγάλη δοκιμή για την αποτελεσματικότητα σε ένα από τα υποψήφια εμβόλια, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μιας άλλης εταιρείας της Moderna Inc για την έναρξη πειραματικών δοκιμών σε 30.000 άτομα για το δικό της εμβόλιο που αναπτύσσει, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνολογία.

Η Pfizer ανακοίνωσε την ίδια ημέρα (Τρίτη 28/7/2020) οικονομικά αποτελέσματα β΄τριμήνου τα οποία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 12 σεντς με τη διοίκηση να αυξάνει την πρόβλεψη για το έτος κατά 3 σεντς, καθώς προβλέπει ανάκαμψη στα ποσοστά εμβολιασμού και στις επισκέψεις γιατρών αφού οι ασθενείς απέφυγαν θεραπείες εξαιτίας του μεγάλου φόβου που υπήρχε λόγω του κορωνοϊού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Pfizer αναμένει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για όλο το 2020 από 2,28 έως 2,38 δολάρια. Οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 4% στα 39,07 $.

Σχετικά με τις πωλήσεις η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων 11% στα 11,801 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μείωση των επισκέψεων σε νοσοκομεία και ιατρεία μείωσε τη ζήτηση για πολλά προϊόντα. Σε σύνολο εξαμήνου Ιανουάριος-Ιούνιος 2020 οι πωλήσεις μειώθηκαν 10% στα 23,829 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη μειώθηκε 5% σε 8,917 δισ. δολάρια σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2019.