Ποιά η σχέση της Orilina με Brevan Howard και τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή για Lamda Development

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις», υπήρχε και διάταξη για το Ελληνικό, η οποία προβλέπει και τη θέσπιση «ανεξάρτητου συμβούλου», ο οποίος θα ελέγχει τον εργοδότη του (Lamda Development).

Με αφορμή αυτή τη διάταξη και τις μετοχικές αλλαγές στη Lamda Development, δηλαδή την πώληση μετοχών από την κυρία Μαριάννα Λάτση και την αγορά μέρους αυτών των μετοχών από κάποια επενδυτικά κεφάλαια της εταιρείας Brevan Howard, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ποιά η σχέση του νέου μετόχου της Lamda Development, δηλαδή της Brevan Howard με την εταιρεία Orilina, που στελεχώνεται από πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως οι αιτιάσεις είναι «fake news» και πως οι μετοχές που πούλησε η κυρία Μαριάννα Λάτση της Lamda Development δεν σχετίζονται με τα στελέχη της Orilina, δηλαδή με τον κ. Στέλιο Ζαββό, την κυρία Μιράντα Ξαφά και τον κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, που σχετίζονται με υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης, είπε και άλλα, τα οποία παρατίθενται στο τέλος του κειμένου. Προσπάθησε να ξεμπερδέψει το κουβάρι, αλλά μάλλον το μπέρδεψε.

Με αφορμή τα παραπάνω η εταιρεία Orilina, εξέδωσε ανακοίνωση (28/7/20), αναφέροντας ότι ούτε η εταιρεία ούτε τα μέλη του Δ.Σ. είχαν ή αγόρασαν μετοχές της Lamda Development.

H σχέση Brevan Howard – Orilina

Ας δούμε όμως αν υπάρχει σχέση, που συνδέει όλα τα παραπάνω φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η Brevan Howard είναι μία μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα το Jersey και η οποία  διαθέτει διάφορα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία είναι συνήθως καταχωρημένα κυρίως στα Cayman Islands, όπως τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.
Η εταιρεία έγινε γνωστή στην Ελλάδα το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η είδηση ότι πουλούσε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπό την καθοδήγηση του Δρ. Τρύφωνος Νάτση, εταίρου και στελέχους της εταιρείας, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας κι έπεφτε …στη χαράδρα. Ο κ. Νάτσης διέψευσε τότε το δημοσίευμα, δηλώνοντας ότι η εταιρεία δεν πούλησε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το 2017 η Brevan Howard ανακοίνωσε επίσημα ότι θα συστήσει δύο νέα κεφάλαια που θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Toν Δεκέμβριο του 2018, η Brevan Howard ίδρυσε την εταιρεία Orilina Ανώνυμος Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, μέσω διαφόρων νομικών προσώπων, καταβάλλοντας το ποσό των 105 εκατ. ευρώ. Η Orilina ΑΕΕΠ είναι ελληνική εταιρεία και έχει συσταθεί με βάση το ειδικό νομικό πλαίσιο που διέπει τις συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα. Ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP), η οποία εδρεύει στο Jersey. Η OPH Investments LP ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, «μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard», όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα της. Άλλες πληροφορίες σχετικά με τη μετοχική της σύνθεση δεν αναφέρονται.

Η Orilina ΑΕΕΠ από τα 105 εκατ. ευρώ έχει ήδη επενδύσει τα 3/4. Η τελευταία αγορά ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν αγόρασε δύο ισόγεια καταστήματα και 334 θέσεις στάθμευσης έναντι 26,276 εκατ. ευρώ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Orilina

Στο διοικητικό συμβούλιο της Orilina ΑΕΕΠ είναι τα εξής μέλη:

Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος Μη εκτελεστικό μέλος
Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Αντιπρόεδρος Mη εκτελεστικό μέλος
Ναούμα Τζήκα, Εντεταλμένη Διευθύντρια, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Εκτελεστικό μέλος
Μάριος Αποστολίνας, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
Αλέξανδρος Σαμαράς, Μη εκτελεστικό μέλος
Μιράντα Ξαφά, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Στην Επενδυτική Επιτροπή της Orilina πρόεδρος είναι ο Δρ. Τρύφων Νάτσης.

  • Ο κ. Στέλιος Ζαββός.

    Ο Στέλιος Ζαββός είναι αδελφός του Γιώργου Ζαββού, υφυπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ιδρυτής και CEO της εταιρείας Zeus Capital Managers ΕΠΕ, η οποία και αυτή ασχολείται με την διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επίσης, είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «SolidarityNow Foundation», κουμπάρος του George Sorros και στενά συνδεδεμένος με την οικογένεια Μητσοτάκη.

  • Ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος είναι πρώην στέλεχος της Eurobank.
  • Η κυρία Ναούμα Τζήκα είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Ο Τρύφων Νάτσης κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Εκεί υπάρχει και μία άλλη «ΟΡΙΛΙΝΑ», η εταιρεία Οριλίνα Αγορά και Εκμετάλλευση Ακινήτων Α.Ε., στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ένα άλλος Νάτσης, ο κ. Αναστάσιος Νάτσης. Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, αλλά κατέστη θυγατρική της Orilina ΑΕΕΠ στις 31.5.2019.
  • Ο Μάριος Αποστολίνας ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας International Intercontinental, η οποία είναι και αυτή Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ανήκει κατά πλειοψηφία στην οικογένεια Χαλικιά. Ο κ. Αποστολίνας παραιτήθηκε για να αναλάβει CEO στην ORILINA ΑΕΕΠ.
  • Ο Αλέξανδρος Σαμαράς είναι αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής* στο Κολέγιο Αθηνών, αλλά τη θέση του πήρε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος συνδέεται με την οικογένεια Μητσοτάκη.*Σημείωση: Πρόεδρος του Κολεγίου είναι το σωστό, όπως μας διόρθωσαν ακόλουθοι στο Twitter και τους ευχαριστούμε. 
  • Το τελευταίο μέλος στη σειρά είναι η κυρία Μιράντα Ξαφά, πολύ γνωστή ως πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, πρώην σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και φίλη της οικογένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Η κυρία Μιράντα Ξαφά έκανε δύο αναρτήσεις στο τουίτερ σχετικά με τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον ειρωνικές:


Ο @d_tzanakopoulos μπερδεύει τις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα με τα equity funds, και τους μετόχους με τα μέλη ΔΣ. Έτσι έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη ΔΣ της ORILINA ΑΕΕΑΠ αγόρασαν μετοχές της ΛΑΜΔΑ! Πάρτον στο γάμο σου να σου πει «και του χρόνου»! https://t.co/kz5mZKBAuF

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αυτές είναι οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και των φυσικών προσώπων. Προκύπτουν από δημόσιες πηγές και πληροφορίες από κύκλους που σχετίζονται με τον κ. Ζαββό και την κυρία Ξαφά.

Τέλος, ας δούμε τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Mίλησε για ένα «ελβετικό fund» που λέγεται «Brevan Howard» και για έναν Έλληνα Νάτση, που αυτός επένδυσε ως φυσικό πρόσωπο στην Orilina και όχι η Brevan Howard, που επένδυσε στη Lamda Development! 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης: 

«Λοιπόν, fake news όλα όσα ακούστηκαν περί Στέλιου Ζαββού, Αλέξανδρου Σαμαρά και Μιράντας Ξαφά. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Υπάρχει ένα ελβετικό fund που λέγεται «Brevan Howard». Μέσα σε αυτό το ελβετικό fund υπάρχει ένας Έλληνας, δεν ξέρω αν πρέπει να πω το όνομά του, δεν είναι κρυφό, Νάτσης λέγεται, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. Αυτό το «Brevan Howard Fund» αγόρασε ένα κομμάτι των μετοχών της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Aπ’ ότι φαίνεται έχουν μπει ήδη δύο άλλα funds του εξωτερικού, που επίσης αγόρασαν τις μετοχές αυτές της κυρίας Λάτση, δεν ξέρω αν έχουν πουληθεί ήδη όλες ή μένει κάποιο υπόλοιπο.

Τώρα αυτός ο Έλληνας, που είναι συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης του «Brevan Howard Fund» του ελβετικού έχει βάλει χρήματα ο ίδιος σε ένα ελληνικό fund που λέγεται «Orilina». Σε αυτό το fund το ελληνικό, το «Orilina» στο διοικητικό συμβούλιο είναι ο κ. Στέλιος Ζαββός, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, η κυρία Μιράντα Ξαφά. Το «Orilina» δεν έχει αγοράσει μετοχές της κυρίας Λάτση. Ένας από τους επενδυτές του «Orilina», που έχει ένα ξεχωριστό δικό του fund στην Ελβετία, με το fund στην Ελβετία έχει αγοράσει τμήμα των μετοχών της κυρίας Λάτση. Ο ίδιος έχει τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε ένα ελληνικό fund, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Στέλιος Ζαββός, η κυρία Μιράντα Ξαφά, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Το τονίζω και αυτό. Ξέρω ότι δεν είμαστε όλοι ειδικοί στα οικονομικά εδώ, αλλά τουλάχιστον ο κ. Τζανακόπουλος καταλαβαίνει. Είναι προφανώς στον καπιταλισμό άλλο πράγμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και άλλο πράγμα ιδιοκτήτης του fund. Το λέω για να μην γίνει καμία παρεξήγηση.

Άρα, fake news, καμία σχέση ο κ. Στέλιος Ζαββός, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς και η κυρία Μιράντα Ξαφά με τις μετοχές της κυρίας Μαριάννας Λάτση στο Ελληνικό για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.»