Ποιός αγοράζει ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Η αδικαιολόγητη ενέργεια της PQH και ο εργατολόγος-καθηγητής του Λαυρεντιάδη

Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες η πορεία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αλλάξει. Δεν είναι η μετοχή-φτερό στο άνεμο, μιας εταιρείας που πάει από το κακό στο χειρότερο. Η εταιρεία δεν βελτίωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αυτά χειροτερεύουν, αλλά η τιμή της μετοχής αντιστέκεται. H τιμή δεν κάνει πισωγυρίσματα γιατί κάποιοι συγκεντρώνουν  συστηματικά κομμάτια, λένε πηγές από τη χρηματιστηριακή αγορά και προσθέτουν ότι ότι κάποιος ή κάποιοι πήραν το στοίχημα να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του μέχρι πρότινος leader του κλάδου. Ακόμα κι να δεν τους βγει. Στην αγορά, φήμες και μόνο φήμες λένε ότι ο όμιλος Μυτιληναίος θα ήθελε να παίξει το ρόλο του «αναδιαρθρωτή» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού η διοίκηση Καλλιτσάντση απέτυχε σε αυτό το ρόλο και δεν κατάφερε να κάνει πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στους μετόχους πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Αποκτώντας συμμετοχή θα πάρει μια καλή θέση στους μεγάλους του κατασκευαστικού κλάδου, που τόσο χρόνια προσπαθεί αυτόνομα να πετύχει, αλλά δεν τα έχει καταφέρει.
Όμως τελευταία, μία πηγή που γνωρίζει κάποια πράγματα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και έχει σχέση με το εξωτερικό είπε ότι μπορεί να μην είναι ο Μυτιληναίος, αυτός που θα ενδιαφερόταν να παίξει το παραπάνω στοίχημα. Ποιός μπορεί να είναι αυτός; Ο βασικότερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, λένε, δηλαδή η ολλανδική εταιρεία Reggeborgh Invest, η οποία κατέχει το 30,26% της ελληνικής εταιρείας. Να σημειωθεί ότι στελέχη της Reggeborgh Invest όταν διερευνούσαν την ελληνική αγορά πήγαν πρώτα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά τότε Κούτρας και Μπόμπολας θεωρούσαν τους εαυτούς τους «βασιλιάδες». Μετά από αυτό, οι Ολλανδοί πήγαν στην τότε Νο2 εταιρεία του κλάδου και τώρα μακράν Νο 1, στην ΓΕΚ Τέρνα. Οπότε, δεν θα είναι έκπληξη εάν επιστρέψουν, λέει η πηγή. Το κρατάμε.

PQH: Η εταιρεία που δεν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον

Τα θέματα της δίκης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία δεν τέλειωσε ποτέ ως προς το αδίκημα της απιστίας, αλλά οι κατηγορούμενοι που κατηγορούνταν γι΄αυτό το αδίκημα τελικά δεν δικάστηκαν είναι γνωστά (η δίκη θα συνεχιστεί για όσους έχουν κατηγορηθεί για το αδίκημα της απάτης). Όμως, ο ρόλος της «PQH-Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία» ως ειδικός διαχειριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι πέρα για πέρα ακατανόητος, λένε κάποιοι. Η συγκεκριμένη εταιρεία άργησε λέει να καταθέσει έγκληση για να συνεχιστεί η δίκη και ως προς το αδίκημα της απιστίας.
Όποιος δεν κατάλαβε, μια ιδιωτική εταιρεία, δηλαδή η PQH, είχε την ευθύνη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν το έκανε όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Αυτή την ιδιωτική εταιρεία είχε διορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επειδή τέτοια λάθη μάλλον είναι αδικαιολόγητα, μπορεί αυτή η εταιρεία να συνεχίσει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον; Ερώτημα θέτουμε.

Ο δικηγόρος του Λαυρεντιάδη για τα εργατικά

Να μην ξεχάσω ότι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη του ΤΤ, ήταν μεταξύ άλλων επιχειρηματιών (Κοντομηνά, Ρέστη, Γριβέα) και ο Λαυρεντιάδης.  Το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι παντού. Όχι μόνο στις δίκες που διεξάγονται, αλλά και μέσα στη Βουλή. Προχθές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» επιχειρηματολόγησε για ένα θέμα εργατικό, επικαλούμενη άρθρο του Ιωάννη Ληξουριώτη καθηγητή Εργατικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, στην εφημερίδα Καθημερινή, που δημοσιεύτηκε συμπτωματικά μια-δύο ημέρες πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Όμως η κυρία Κεραμέως έπεσε στην περίπτωση. Απάντηση έδωσε η Σουλτάνα Ελευθεριάδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος στο επάγγελμα, που είχε και ιδία εμπειρία. Τί είπε λοιπόν; «Εμένα δεν μου προκάλεσε καθόλου έκπληξη ότι ο κ. Ληξουριώτης έκανε αυτό το άρθρο χθες, δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν μου πείτε ότι γνωμοδότησε και για σας για κάποιες διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Γιατί επικαλείστε άρθρο ενός πανεπιστημιακού εργατολόγου, τον οποίο είχα την τιμή να έχω καθηγητή κιόλας, του οποίου όμως οι απόψεις είναι γνωστό ότι είναι φίλα προσκείμενες προς τους εργοδότες. Μάλιστα, ο κ. Ληξουριώτης υποστήριξε τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ως δικηγόρος στην περίφημη υπόθεση για τα λιπάσματα -και τον είχα και αντίδικο– όταν ο κ. Λαυρεντιάδης απέλυσε εκατόν ογδόντα εργαζόμενους, χωρίς αποζημίωση, με μήνυση και τους άφησε έξω και τους έχει ακόμα έξω και ο κ. Ληξουριώτης, ο εργατολόγος ο όποιος επικαλείστε, ήταν ο δικηγόρος του

Κοίτα ρε παιδί μου πόσα γίνονται γύρω μας…