PIPELIFE HELLAS: Συνάντηση στο υπ. Εργασίας για να σωθούν 70 εργαζόμενοι από το κλείσιμο του εργοστασίου

Με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή τριμερής διαδικασία με το Υπουργείο Εργασίας για την αιφνιαδιαστική αναγγελία του κλεισίματος του εργοστασίου της αυστρογερμανικής εταιρείας πλαστικών PIPE LIFE Hellas στη Θήβα. H Pipelife Hellas ανήκει στην PIPELIFE International GmbH και PIPELIFE Deutschland Verwaltungs GmbH Bad Zwischenahn, οι οποίες εδρεύουν στην Αυστρία και Γερμανία αντίστοιχα.

Η «τριμερής διαδικασία» αποτελεί εναλλακτική λύση συμφιλίωσης είναι προαιρετική και προβλέπεται τόσο για την επίλυση συλλογικών διαφορών, όσο και για την επίλυση ατομικών εργατικών διαφορών εργοδότη και εργαζόμενου.

Στη διαδικασία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ), αναφέροντας ότι «την περίοδο 2010-2019, οι εργαζόμενοι της PIPE LIFE πλήρωσαν το «μάρμαρο» της κρίσης και «έβαλαν πλάτη» με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Από το 2019 έως σήμερα, όμως, η παραγωγική κανονικότητα στην επιχείρηση είχε αποκατασταθεί, ο όγκος εργασιών και παραγγελιών είχε αυξηθεί σημαντικά, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση σε 3 βάρδιες/24ωρη λειτουργία και τίποτε δεν προμήνυε αυτή την απόφαση, η οποία έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία».

Το Υπουργείο Εργασίας, έκανε έκκληση στους εκπροσώπους της εταιρείας να επανεξετάσουν την απόφαση του «λουκέτου» και ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι οι επικείμενες ομαδικές απολύσεις θα συναντήσουν την άρνηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, με βάση το εργατικό δίκαιο, διαδικασίες.

Η πλευρά των εργαζομένων –με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρησιακού Σωματείου PIPE LIFE, της Ο.Ε.Χ.Β.Ε., του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θήβας, της ΓΣΕΕ, καθώς και των νομικών τους συμβούλων– καταδίκασαν την απόφαση της Εταιρείας για τον «ξαφνικό θάνατο» του Εργοστασίου και κάλεσαν την εργοδοτική πλευρά να μεταβάλλει τη στάση της.

Παράλληλα, ανέδειξαν την υφιστάμενη κατάσταση βιωσιμότητάς της επιχείρησης όπως προκύπτει από το σοβαρό παραγωγικό της έργο και τα οικονομικά της στοιχεία που κάθε άλλο παρά τεκμηριώνουν την εν λόγω απόφαση ενώ επισήμαναν ότι θα εξαντλήσουν το σύνολο του κοινοτικού και εθνικού νομικού «οπλοστασίου». Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Pipelife Hellas του 2019 o κύκλος εργασιών ήταν 18,087 εκατ. ευρώ έναντι 18,406 εκατ. ευρώ το 2018.

Το προ φόρων αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 353.696 το 2019 ενώ το 2018 οι ζημιές ήταν αρκετά μεγαλύτερες (-1,397 εκατ. ευρώ).

Ο δανεισμός της είναι χαμηλός περί τα 2,2 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε από την συνδεδεμένη αυστριακή WIENERBERGER FINANZ SERVICE GmbH.

Η PIPELIFE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. είναι μέλος του ομίλου PIPELIFE με παρουσία σε 27 χώρες, ειδικεύεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας συστημάτων πλαστικών σωλήνων στην Ελλάδα, από το 1992. Στις εγκαταστάσεις μας στην Θήβα η εταιρεία παράγει συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο(PP) και PVC με πληθώρα εφαρμογών στην Οικοδομή, στα Τεχνικά έργα, στην Γεωργία, στην Βιομηχανία, κλπ.