Πως κινήθηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών που έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με μικρή πτώση 0,75% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, μετά από πέντε θετικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων σημείωσε άνοδο 37,83%. Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης που στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε εβδομάδων ενισχύθηκε 99,16%, συνέχισε την ανοδική του πορεία και αυτή την εβδομάδα με κέρδη 4,91%.

Παρά τον διπλασιασμό ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών παραμένει χαμηλότερα 44,27% από την τιμή που είχε στις 31/12 2019, ενδεικτικό της συρρίκνωσης του κλάδου και εφέτος.

Παρακάτω παρουσιάζουμε πως κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς την τελευταία εβδομάδα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Πειραιώς και Alpha Bank τη χειρότερη απόδοση

Κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες οι αποδόσεις των τιμών των μετοχών έχουν ως εξής: Την χειρότερη απόδοση έχει η Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 59,01% και ακολουθεί η Alpha Bank με -51,39%.

Τη μικρότερη πτώση με μικρή διαφορά έχει η Εθνική Τράπεζα (-30,57%) και η Eurobank (-33,59%).

Στο βασικό διάγραμμα δεξιά οι παρατηρήσεις είναι εβδομαδιαίες ενώ στο μικρό διάγραμμα αριστερά οι παρατηρήσεις είναι ετήσιες ενσωματώνοντας τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή εντός του έτους, έτσι ώστε να φαίνεται η πορεία της μετοχής και οι διακυμάνσεις της ανά έτος τα τελευταία 10 χρόνια (2011 έως και το τρέχον έτος 2020).