Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προύπολογισμό του 2020 στις επιτροπές της Βουλής επιχείρησε να οριοθετήσει τη μεσαία τάξη.
Το ίδιο είχε κάνει παλαιότερα και ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας οργή. Ο τελευταίος είχε ορίσει ως μεσαία τάξη τους «πλούσιους» με ατομικό εισόδημα 655 ευρώ το μήνα, προκαλώντας τη μήνη του κόσμου, αλλά και την οργή στην κάλπη. Ο τέως υπουργός Οικονομικών αρκούνταν μέχρι πρόσφατα να μιλάει για την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των φτωχών και κατά της μεσαίας τάξης αλλά εσχάτως – μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 – θυμήθηκε τη μεσαία τάξη παραδεχόμενος ότι υπέστη υπέρμετρη φορολογική αφαίμαξη. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χρησιμοποίησε τον ορισμό του ΟΟΣΑ κι έδωσε ένα εύρος τιμών και ανάλογα με τα άτομα που αριθμεί ένα νοικοκυριό. «Κράτησε» το κάτω όριο λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο που είχε ορίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά έδωσε κι ένα άνω όριο αρκετά μεγαλύτερο.
Συγκεκριμένα είπε τα εξής:
«Η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο «μεσαία τάξη». Αν θέλουμε να προσδιορίσουμε ποσοτικά, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του όρου «μεσαία τάξη» μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την προσέγγιση του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα μ’ αυτή, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά:
– με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ,
– με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ,
– και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.
Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ας αξιολογήσουμε τουλάχιστον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το μέσο ή διάμεσο εισόδημα, αφού αυτά χρησιμοποιούνται, παγκοσμίως, για την χάραξη φορολογικής πολιτικής. Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.»
Εκτός από τις δηλώσεις και τον ορισμό που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις περί ορισμού της μεσαίας τάξης και των πλουσίων από πολιτικούς. Ας δούμε μερικές, οι οποίες δεν είναι οι μόνες:
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μία τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ αντιπροσωπεύει τη μεσαία τάξη. Δύο συνολικοί μισθοί των 1.300 ευρώ (655 ατομικά για τον κάθε γονέα) το μήνα είναι η νέα μεσαία τάξη μας.
Θεανώ Φωτίου: «Όταν λέμε μεσαία τάξη εννοούμε το ανώτατο ατομικό εισόδημα, είναι αυτό που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ», δηλαδή από τα 7.500-10.000 ευρώ τον χρόνο θεωρείσαι ένας αντίστοιχος ιατρός ή δικηγόρος.
Τρύφων Αλεξιάδης: Όρισε ως υψηλό εισόδημα «αυτό που απομένει σε κάποιον, εφόσον έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες».
Μανώλης Γλέζος: «Πλούσιοι είναι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ετησίως». Η δήλωση έγινε το 2012 και αφορούσε το οικογενειακό εισόδημα.
Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει προεκλογικές δεσμεύσεις