Προφυλακιστέος ο Βούλγαρος υπουργός για σκάνδαλο σε έργα υδάτων-αποβλήτων

Προφυλακιστέος κρίθηκε από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας ο Νένο Ντίμοφ, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατείχε τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, από την οποία και παραιτήθηκε. Ο κ. Ντίμοφ συνελήφθη και κατηγορείται για κακοδιαχείριση στην παροχή νερού στην πόλη του Πέρνικ, η οποία οδήγησε σε κρίση ύδατος στη βουλγαρική πόλη, αλλά και για το σκάνδαλο σε σχέση με την εισαγωγή αποβλήτων από χώρες του εξωτερικού, δίχως τις απαιτούμενες άδειες.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, ο κ. Ντίμοφ φέρεται ότι, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, ενέκρινε πράξεις για την παροχή νερού σε βιομηχανικά συγκροτήματα, η οποία οδήγησε σε έλλειψη πόσιμου νερού στην πόλη του Πέρνικ από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι, ενώ γνώριζε πως η στάθμη του φράγματος “Στούντενα” που τροφοδοτεί το Πέρνικ, μειώνεται δραματικά, δεν προχώρησε στη λήψη μέτρων για την εξομάλυνση της κατάστασης, αντίθετα επέτρεψε, με τις άδειες που έδωσε, την περαιτέρω κλιμάκωση του προβλήματος.

Ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται, με τις αποφάσεις που είχε υπογράψει, να ευνοεί δύο εταιρείες. Εάν ο κ. Ντίμοφ δεν είχε δώσει στις δύο αυτές εταιρείες την διαχείριση του νερού στην περιοχή, το φράγμα “Στούντενα” θα ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης του πληθυσμού της περιοχής και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Ντίμοφ. Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι, κατά παράβαση των υποχρεώσεών του, από τις αρχές του 2018 μέχρι και το Νοέμβριο του 2019, ο κ. Ντίμοφ ενέκρινε την παροχή νερού από το φράγμα “Στούντενα” σε ένα χαλυβουργείο της περιοχής και σε μια εταιρεία θέρμανσης, παρά τις προειδοποιήσεις για τη χαμηλή στάθμη νερού στο φράγμα.

Η δικηγόρος του κ. Ντίμοφ, Ίνα Λούλτσεβα, τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Κρασιμίρ Ζίφκοφ ήταν υπεύθυνος για θέματα διαχείρισης υδάτων και ότι ο κ. Ντίμοφ ενέκρινε απλώς τα σχέδια διάθεσης του νερού που είχε προτείνει ο κ. Ζίφκοφ. Η κ. Λούλτσεβα είπε, επίσης, ότι, όλες οι επιστολές σχετικά με το φράγμα “Στούντενα” και άλλα φράγματα υπογράφηκαν από τον κ. Ζίφκοφ και ότι οι πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο του νερού του φράγματος παρασχέθηκαν από την τοπική εταιρεία ύδρευσης, αλλά δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα σε σχέση με την ποσότητα του νερού μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Ντίμοφ είχε αναλάβει στα μέσα του 2018 τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Υδάτων και είχε δηλώσει ότι πρώτη προτεραιότητα της θητείας του θα ήταν η καθαρότητα του αέρα, γιατί αυτό σημαίνει ποιότητα της ζωής, και υγεία για τους πολίτες. Φαίνεται όμως ότι το ενδιαφέρον του κέντρισαν θέματα υδάτων και αποβλήτων.