Προκαλεί ο Ακάρ: Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών – Παράνομος και ο εναέριος χώρος

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εγκαλώντας την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παρανόμως 16 νησιά και ότι «διεκδικεί» εναέριο χώρο 10 μιλίων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα «Hurriyet» δήλωσε:

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης σε κοινό έδαφος. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 κατά παράβαση των συνθηκών. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Ο υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε τα εξής:  «Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και περιμένουμε να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Δεν θα ανεχθούμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο καμία παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να ληφθούν αποφάσεις ενάντια στα δικαιώματά μας. Εχουμε πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς.

Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων αδελφών μας. Κανείς να μην δοκιμάζει την ισχύ μας».