Προς διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης – Σήμερα η κατάθεση Τουλουπάκη

Η κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εκτιμάται ότι φέρνει τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πιο κοντά σε πρόταση για τη διεύρυνση των κατηγοριών, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η επιτροπή, δια του προέδρου της Βουλής, έχει ήδη ζητήσει τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αναβάθμιση των κατηγοριών.

Η 8ωρη κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, προκάλεσε καταιγισμό διαρροών, για τα λεχθέντα του μάρτυρα, και ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, για τις πολιτικές πρωτοβουλίες εξωδικαστικού συμβιβασμού της ιδιωτικής διαφοράς του επιχειρηματία με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
Το ενδιαφέρον σήμερα Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 εστιάζεται στην κατάθεση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που έχει κληθεί στις 10.00 το πρωί από την προκαταρκτική επιτροπή.

Update: Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η κυρία Τουλουπάκη έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει τους λόγους που δεν θα παραστεί σήμερα στην Επιτροπή. 

«Το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως…»

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στέκονται στα εξής σημεία της κατάθεσης του Σάμπυ Μιωνή:
* Το 2016, δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς, συζητούσαν με τον επιχειρηματία Μιωνή, για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις.
* Το 2016 το Μέγαρο Μαξίμου ενεπλάκη σε μια ιδιωτική διαφορά, μεταξύ ενός επιχειρηματία, του Μιωνή, και ενός εκδότη, του Φιλιππάκη, συστήνοντας τους να καταλήξουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.
* Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, του υποδείχθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, να καλύψει ο επιχειρηματίας και τα δικαστικά έξοδα που είχε καταβάλει ο εκδότης στη δικαστική του διένεξη με τον επιχειρηματία.
* Ο Μιωνής κατήγγειλε ότι η εμπλοκή του σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, από τα «παιδιά του κ. Παπαγγελόπουλου, την Ελένη Τουλουπάκη και τον Χρήστο Ντζούρα, ήταν μέσο για την εκβίαση του».
* Για την εμπλοκή του επιχειρηματία αξιοποιήθηκαν ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου.
* Η εμπλοκή του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Σταύρου Παπασταύρου σε υπόθεση με ξέπλυμα χρήματος, είχε πολιτική στόχευση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς στοχοποιήθηκε ο Παπασταύρου, στοχοποιήθηκε και ο Μιωνή αφού συνεργάζονταν.
* Για όλα τα περιστατικά που παρέθεσε ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, ο Σάμπυ Μιωνής είπε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία κράτησε για να προστατευθεί και θα τα καταθέσει στη δικαιοσύνη, εάν χρειαστεί.
* Δύο φράσεις του Σάμπυ Μιωνή δίνουν το στίγμα της συνολικής του κατάθεσης. «Δημιουργήσανε ιστορίες με δράκους για να μου τα πάρουνε μέσα στο Μαξίμου», είπε ο επιχειρηματίας και προσέθεσε: «Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα, από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Παπαγγελόπουλος: ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω Μιωνή

Οι διαρροές της κατάθεσης του Σάμπυ Μιωνή στην προκαταρκτική επιτροπή οδήγησαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε δήλωση. Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος και την εκδοχή του για τη συνάντησή του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκύπτει ότι:

* Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σε μια από τις συναντήσεις τους, «να βοηθήσει» «για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή»
* Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συναντήθηκε με τον επιχειρηματία Μιωνή, μετά από παράκληση του Νίκου Παππά, διότι υπήρχαν «πιέσεις από την Ισραηλινή κυβέρνηση».
* Στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς (σ.σ. Δ. Παπαγγελόπουλος-Νίκος Παππάς), ο επιχειρηματίας ζήτησε να βοηθηθεί σε εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Του κατέστη σαφές ότι αυτό δεν γίνεται.
* Στη συνάντηση με τον Μιωνή, οι υπουργοί σύστησαν στον επιχειρηματία «να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του», με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
* Το 2018 έγινε και άλλη συνάντηση του Μιωνή με τους δύο υπουργούς (Δ. Παπαγγελόπουλο-Ν. Παππά). Στη συνάντηση που έγινε, μετά από παράκληση του επιχειρηματία, παρόντες ήταν επίσης ο νομικός εκπρόσωπος του επιχειρηματία, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, με τον οποίο βρισκόταν σε δικαστική διένεξη, «και άλλοι».
* «στη συνέχεια κάποια στιγμή», ο επιχειρηματίας Μιωνής «έλαβε και επιταγή, ως εγγύηση, για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του», με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: ο Σαμαράς παρενέβη από το 2013 για συμβιβασμό

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προκαταρκτική επιτροπή, επισημαίνουν τα εξής σημεία από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή:

* «Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του επιχειρηματία, αποκαλύφθηκε μεσολάβηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου αυτός να έρθει σε συμβιβασμό, το 2013, με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
* Την μεσολάβηση του Αντώνη Σαμαρά για συμβιβασμό με τον επιχειρηματία, είχε ζητήσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.
* Την πρόταση συμβιβασμού μετέφερε, τότε, στον επιχειρηματία ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.
* Μετά από τις πρωτοβουλίες Σαμαρά για συμβιβασμό των δύο ιδιωτών, αυτός επετεύχθη, το έτος 2013.
* Το «αδιανόητο», συνεπώς, κατά τον κ. Πέτσα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη, οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη. Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό».

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για “παραδικαστικό”», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.