Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στην Friesland Campina Hellas γιατί συμμετείχε σε απαγορευμένο κάθετο καρτέλ

Η Friesland Campina Hellas, η οποία είναι περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα για τα  προϊόντα στον κλάδο των γαλακτοκομικών ΝΟΥΝΟΥ και Milner, καθόριζε τις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων της εδώ και χρόνια και επέβαλε ρήτρα μη ανταγωνισμού σε διανομείς της, αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφασή της με την οποία της επιβάλει πρόστιμο 3.304.110 ευρώ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina Hellas, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας. το 2013, διαδεχόμενος τον Γρηγόρη Σκλήκα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρει τα εξής:

“Μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα από τη ΓΔΑ για τον κλάδο παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων, της εταιρίας με την επωνυμία “FRIESLANDCAMPINA HELLAS SA”, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ’ αρ. 676/2018 απόφασή της, αποφάσισε ομόφωνα, ότι η ανωτέρω εταιρία παραβίασε το άρθρο 1 του ν.703/77, όπως ίσχυε, (ήδη άρθρο 1 του ν. 3959/2011), καθώς και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, με τη συμμετοχή της σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη που συνίστατο αφενός στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης κι αφετέρου στην επιβολή ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους με αυτήν χονδρεμπόρους/διανομείς. Στο πλαίσιο των παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 703/1977, 1 του ν. 3959/2011, 81 ΣυνθΕΚ και 101 ΣΛΕΕ, παρόλο που οι προαναφερόμενες πρακτικές φαίνεται να έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο (μεταξύ τους) και να είχαν (τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία στη διάθεση της Επιτροπής) διαφορετική εμβέλεια, η Επιτροπή έκρινε ότι συνιστούν μία ενιαία και συνολική στρατηγική παρεμποδιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 1996 έως τουλάχιστον και το έτος 2014. Αναφορικά με την πρώτη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως και 2014 τουλάχιστον. Η δεύτερη επιμέρους διαπιστωθείσα παράβαση που αφορά στη ρήτρα μη ανταγωνισμού, έχει ως χρονική διάρκεια τα έτη 1996 έως τον Απρίλιο του 2009.

Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία δεν διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 από την εταιρία “ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ”, σύμφωνα με τα εκτεθέντα στο σκεπτικό της απόφασης, κρίνοντας επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαγόρευσης με βάση το άρθρο 102 ΣΛΕΕ κι ως εκ τούτου, δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην παρούσα υπόθεση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα”.

Η εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να προσβάλλει το πρόστιμο.