Ρεκόρ οι εξαγωγές σκοτσέζικου ουίσκι το 2019, παρά τους δασμούς των ΗΠΑ

Η αξία των εξαγωγών του σκοτσέζικου ουίσκι αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ πέρυσι, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις σε χώρες όπως η Ταϊβάν και η Ινδία, που βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι ανησυχίες για τους δασμούς και η αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit.
Οι υπερπόντιες πωλήσεις του σκοτσέζικου ουίσκι αυξήθηκαν πάνω από 4% στα 4,9 δισεκ. λίρες (6,36 δισεκ. ευρώ) το 2019. Οι εξαγωγές προς την Ταϊβάν αυξήθηκαν πέρυσι κατά 22% και προς την Ινδία κατά 19,7%.
Οι ΗΠΑ ήταν η πιο πολύτιμη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς η αξία της αυξήθηκε κατά 2,8% στο 1,1 δισεκ. λίρες, παρά τους δασμούς που επιβλήθηκαν στο ουίσκι και σε άλλα οινοπνευματώδη ποτά τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πέρυσι ότι επιβάλλουν δασμούς 25% σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το σκοτσέζικο ουίσκι, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.
Η Ένωση Σκοτσέζικου Ουίσκι ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές στις ΗΠΑ να μειωθούν κατά ένα τέταρτο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. «Οι δασμοί πλήττουν σημαντικά τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τα μικρά αποστακτήρια», ανέφερε σε ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Κάρεν Μπετς.