Ρωσία: Πρόστιμο στο ραδιοσταθμό Radio Free Europe επειδή παραβίασε τον νόμο περί «πρακτόρων ξένης χώρας»

Η Ρωσία επέβαλε σήμερα πρόστιμο στο μέσο Radio Free Europe/Radio Liberty για παραβίαση του νόμου περί «πρακτόρων ξένης χώρας», τη στιγμή που αυξάνονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι εκ μέρους των αρχών στο χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση αυτό μέσο ενημέρωσης. Η ρωσική ρυθμιστική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο 11 εκατομμυρίων ρουβλίων (150.000 δολαρίων, 123.796 ευρώ) στο RFE/RL επειδή δεν ανέφερε την ταυτότητά του ως «πράκτορα ξένης χώρας» στα δημοσιεύματά του, κάτι που ορίζει ο νόμος.

Η Ρωσία συμπεριέλαβε το RFE/RL στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας» το 2017 προβαίνοντας όπως είχε δηλώσει τότε η Μόσχα, σε μια πράξη αντιποίνων για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούντο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γραφείο τύπου της Roskomnadzor δήλωσε στο Ria Novosti ότι τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ που λειτουργούν ως πράκτορες ξένης χώρας, πρέπει να μεταδίδονται στην Ρωσία με την αντίστοιχη σήμανση, η οποία έχει σκοπό να ενημερώνει τον αναγνώστη για το ότι τα δημοσιεύματα των μέσων αυτών εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων χωρών.

Στο εν λόγω αμερικανικό μέσο ενημέρωσης είχαν επιβληθεί αρκετά άλλα πρόστιμα τις προηγούμενες εβδομάδες, τα οποία επικριτές του μέτρου θεωρούν ως μια προσπάθεια είτε να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία είτε να τα απομακρύνουν από την χώρα.

Ο Αντρέι Σάρι, διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας του RFE/RL’s, δήλωσε στο πρακτορείο RIA ότι το μέσο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την επιβολή του τελευταίου προστίμου.

«Έχουμε δικαστικές ακροάσεις περίπου τρεις φορές την εβδομάδα και μας επιβάλλουν πρόστιμα στην κάθε ακρόαση» δήλωσε ο Σάρι. «Η εταιρεία το θεωρεί αυτό άδικο. Σε κάθε δικαστική απόφαση θα ασκηθεί έφεση».

Ο νόμος περί «πρακτόρων ξένης χώρας» δίνει στις αρχές το δικαίωμα να καταχωρούν μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χορηγίες από το εξωτερικό για την πολιτική τους δραστηριότητα, ως «πράκτορες ξένης χώρας», βάζοντάς τους μια ετικέτα που παραπέμπει σε υποτιμητικές αναφορές της σοβιετικής εποχής.

Ο νόμος υποβάλλει τις οργανώσεις αυτές σε γραφειοκρατικούς και επιτόπιους ελέγχους όπως και να επισυνάπτουν στις δημοσιεύσεις τους την ετικέτα «πράκτορας ξένης χώρας». Πρέπει επίσης να αναφέρουν τις δαπάνες και τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Ο νόμος πλέον περιλαμβάνει, εκτός από μέσα ενημέρωσης, και φυσικά πρόσωπα και bloggers.