Σε δίνη η Βραζιλία μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Mansueto Almeida

Η επικείμενη παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας Mansueto Almeida, έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν πως η Βραζιλία, που κλονίστηκε από την πανδημία και την ύφεση, χάνει έναν κορυφαίο υποστηρικτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το νόμισμα της Βραζιλίας ρεάλ υποχώρησε έως και 3% έναντι του δολαρίου ενώ οι μετοχές κατρακύλησαν και τα επιτόκια αυξήθηκαν με φόντο τον παγκόσμιο φόβο για ένα δεύτερο κύμα του COVID-19.

Ο υπουργός Οικονομίας Πάολο Γκέιντς επιβεβαίωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπρούνο Φουντσάλ, επί του παρόντος διευθυντής προγραμμάτων στο υπουργείο, θα αντικαταστήσει τον Αλμέιντα το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Οι φήμες εξαπλώνονταν για αρκετό καιρό, ότι η ώρα του Αλμέιντα (52 ετών) για να φύγει, πλησίαζε. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος,την Κυριακή το απόγευμα, χωρίς να αιτιολογήσει την εξέλιξη.

Όντας εμπειρογνώμονας των τεχνοκρατικών δημόσιων οικονομικών και “απομεινάρι” της προηγούμενης, φιλικής προς την αγορά κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο Almeida υπήρξε βασικός αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής πολιτικής πίσω από τον Guedes. Έχει ένα μακρύ ιστορικό πίεσης για τη μείωση του του δημόσιου ελλείμματος της Βραζιλίας.

Η αποχώρησή του προκάλεσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την κυβέρνηση του Προέδρου Jair Bolsonaro σε μια επισφαλή και κρίσιμη στιγμή. Η Βραζιλία έχει ξεπεράσει όλες τις χώρες – εκτός των ΗΠΑ – σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και σχετικούς θανάτους ενώ η οικονομία της στρέφεται προς αυτό που θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη συντριβή της.

«Εάν η αποχώρησή του αντιπροσωπεύει αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κίνδυνος δημοσιονομικής απειθαρχίας μπορεί να επιστρέψει και να επιδεινώσει τον «επενδυτικό κίνδυνο της Βραζιλίας», δήλωσε η Ραφαέλα Βιτόρια, επικεφαλής οικονομολόγος της Banco Inter στο Μπέλο Οριζόντε.