Σήμερα οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων – Προβληματίζουν Αττική, Εύβοια, Αχαϊα

Σήμερα Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ευρείας χθεσινής σύσκεψης των λοιμωξιολόγων για την αυστηροποίηση ή μη των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και για το εάν θα ανοίξουν κανονικά τα γυμνάσια και λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα όπως έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος γενικότερα είναι αυστηρός αποκάλυψε ότι δεν είναι απίθανο να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας από τις 18:00 το απόγευμα.

Η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, και τα με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική, είναι οι λόγοι που θα φέρουν αυστηρότερα μέτρα και συστάσεις.

Πάντως, αναμένεται με μεγάλη αγωνία η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών και το άνοιγμα των δημοτικών από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως χθες ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις των επιστημόνων, όποιες και αν είναι αυτές.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα»
περιέγραψε σχετικά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσημα πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

Τα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική και γενικά για περιοχές που θα θεωρηθούν επικίνδυνος, δηλαδή ενδεχομένως και για την Εύβοια ή και την Αχαϊα, όπου τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα, είναι:

· η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

· η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.

· η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.

· η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.