Σκοτώθηκε ο Τσέχος Πετρ Κέλνερ ιδρυτής του PPF, πρώην μέτοχος ΟΠΑΠ, Τρ. Πειραιώς

Ο 56χρονος επιχειρηματίας Πετρ Κέλνερ από την Τσεχία, ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου (τύπου Airbus AS350 B3) το Σάββατο στα βουνά της Αλάσκας.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του 56χρονου, πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Aνάμεσα στα θύματα είναι ο 50χρονος Τσέχος Μπένζαμιν Λαροσέ, ένοικος πολυτελούς καταφυγίου στην Αλάσκα, δύο από τους οδηγούς του καταλύματος, ο 52χρονος Γκρέγκορι Χαρμς και ο 38χρονος Σον ΜακΚάνι και ο πιλότος του ελικοπτέρου, ο 33χρονος Ζαχ Ράσελ.

«Ανακοινώνουμε με την πιο βαθιά θλίψη ότι, σε δυστύχημα ελικοπτέρου το Σάββατο 27 Μαρτίου στα βουνά της Αλάσκας, ο ιδρυτής και κάτοχος της πλειοψηφίας του ομίλου PPF, ο Πετρ Κέλνερ, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του», ανέφερε ο επενδυτικός όμιλος PPF σε δήλωση που εξέδωσε.

O Κέλνερ ήταν ιδρυτής και κύριος μέτοχος του επενδυτικού ομίλου PPF, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον ΟΠΑΠ μέσω του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Κέλνερ θεωρείται πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, με περιουσία που υπολογίζεται στα 17,5 δισ. δολάρια. To PPF διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία άνω των 52 δισ, δολαρίων.

Επίσης ο επενδυτικός όμιλος Το PPF είχε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, η αξία των οποίων σχεδίων μηδενίστηκε μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Να θυμίσουμε ότι ο επενδυτικός όμιλος Primary Privatization Fund ιδρύθηκε το 1991 από τον Πετρ Κέλνερ και σε αυτό εντάχθηκε το 2004 ο εξίσου γνωστός Τσέχος επενδυτής, Γίρι Σμετς, που μαζί είχαν εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ.

Ποιες εταιρείες περιλαμβάνει ο όμιλος PPF

Το Reuters κατέγραψε μια λίστα με τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνει ο επενδυτικός όμιλος:

– Home Credit: Τράπεζα λιανικής ενεργή σε εννέα αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας που είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πρώτους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Κίνας, με έναρξη λειτουργίας το 2007. Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλες αγορές για την τράπεζα. Το 2020 ανακοίνωσε ζημιές 584 εκατ. ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας, μετά από καθαρά κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2019.

– Air Bank: Τσεχική τράπεζα με 861.000 πελάτες που είναι το επίκεντρο μιας προσφοράς της PPF για την ανάληψη του ελέγχου της MONETA Money Bank. Η PPF ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι αύξησε το μερίδιό της στη MONETA στο 28,36% μετά από εθελοντική προσφορά μετοχών.

Παράλληλα, είναι σε συζητήσεις με την MONETA για τη συγχώνευση με την Air Bank και άλλων τσεχικών και σλοβακικών τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές της MONETA, γεγονός που θα έδινε στην PPF πλειοψηφικό πακέτο στην ανταγωνίστριά της.

– O2 Czech Republic: Τσεχικός όμιλος τηλεπικοινωνιών με σχεόν 6 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας και καθαρά κέρδη 262,3 εκατ. δολ. το 2020.

– Telenor CEE: Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας Telenor έχει πάνω από 10 εκατ.πελάτες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με κέρδη EBITDA ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2020.

– CETIN: Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο δεδομένων και επικοινωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που αποσχίστηκε από την O2. Διαθέτει πάνω από 45.000 χλμ καλωδίων οπτικών ινών. Τον περασμένο Φεβρουάριο η PPF είχε ανακοινώσει ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) του ομίλου.

– Central European Media Enterprises: Η CME είναι ένας όμιλος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έδρα την Πράγα. Ο Κέλνερ ολοκλήρωσε την εξαγορά της το 2020 με μια συμφωνία ύψους 2,1 δισ. δολ.

– Skoda Transportation: Η PPF είναι ο βασικός μέτοχος της τσεχικής εταιρείας κατασκευής των κρατικών μέσων μεταφοράς με μερίδιο 87,8%

– Τσεχικά διόδια: Η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμό για το 2018 σε συνεργασία με τον σλοβακικό όμιλο SkyToll για τη λειτουργία του συστήματος διοδίων στην Τσεχία.

– Sotio: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στις θεραπείες καρκίνου και αυτοάνοσων.

– Τομέας ακινήτων και real estate: Σε αυτόν τον τομέα ο όμιλος έχει assets αξίας 2,4 δισ. ευρώ σε μια ευρεία σειρά αγορών.