Σκρέκας: Για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, εμείς θα επιδοτούμε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι για όσο διαρκεί αυτή η τέραστια, σφοδρότατη ενεργειακή κρίση, εμείς θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει πώς θα εξελιχθεί αυτή η διεθνής κρίση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάθε μήνα αξιολογεί τις τιμές και προχωρά σε επιδοτήσεις.

Έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να έχουμε όλους τους πόρους, για να δίνουμε τις επιδοτήσεις, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια πολύ ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Παρατηρείται -πρόσθεσε- μια μείωση 30% στο ηλεκτρικό ρεύμα, όμως το φυσικό αέριο είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης απευθείας στον λογαριασμό, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Σε ερώτηση αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μεγαλύτερη επιδότηση, απάντησε ότι δίνουμε 400 εκατ. ευρώ το μήνα περίπου που σημαίνει ότι τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε είναι οριακά στις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία.

Αναλογικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη, η Ελλάδα δίνει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις είπε ότι από τον Ιανουάριο επιδοτούμε με 65 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ στα νοικοκυριά επιδοτούμε με 150 ευρώ για τις τρεις πρώτες κιλοβατώρες, δηλαδή δίνουμε μια μέση επιδότηση των 39 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό.

Σε ερώτηση αν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικουριό που αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό, απάντησε ότι έχουμε δόσει εντολή να μην γίνονται αποκοπές ηλεκτροδότησης στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου.