Σκυλακάκης: Τα €800 ευρώ θα ξαναγίνουν €534 γιατί είναι λεφτά δανεικά

Για το δώρο των Χριστουγέννων θα πάρουν το δώρο κανονικά όλοι και το κράτος θα συνεισφέρει το μερίδιό του για το χρόνο αναστολής με βάση τα 534 ευρώ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων απάντησε σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις που έκανε στα Παραπολιτικά 90,1 την Παρασκευή.

Για τον ιδιωτικό τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως μετά τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου εάν παραταθεί η αναστολή, το ποσό που θα δίνεται θα είναι 534 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Να σημειωθεί πως το ποσό των 800 ευρώ αποτελεί μηνιαία αποζημίωση μόνο  για τους εργαζόμενους των εταιρειών που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική εντολή (ή αναλογία του ποσού βάσει των ημερών που θα μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις το Νοέμβριο) ενώ τα 534 ευρώ αφορούν αποζημίωση για τους εργαζόμενους εταιρειών που πλήττονται βάσει ΚΑΔ αλλά δεν κλείνουν με κυβερνητική εντολή το Νοέμβριο.

΄Οπως είπε, τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση ως οικονομική στήριξη δεν είναι λεφτά που έχουν παραχθεί, αλλά είναι δανεικά, «προέρχονται από το μέλλον, είναι κάποια φορολογία σε 5-6-10 χρόνια, που ελπίζω να προέρχεται από την ανάπτυξη, αλλά αν δεν είμαστε σώφρονες δεν θα προέρχονται από την ανάπτυξη».

Για το δώρο των Χριστουγέννων θα πάρουν το δώρο κανονικά όλοι και το κράτος θα συνεισφέρει το μερίδιό του για το χρόνο αναστολής με βάση τα 534 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η οικονομία θα αντέξει και ενδεχόμενο δίμηνο lockdown και όσο διαρκεί η πανδημία, επειδή έχει ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών.

«Εχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών και αυτό σε συνδυασμό και με τα ταμειακά διαθέσιμα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊός, όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», είπε.

Σχετικά με το χρέος, το οποίο η Κομισιόν υπολόγισε στην προχθεσινή έκθεσή της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις ότι θα φτάσει το 107,1% του ΑΕΠ φέτος, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι είναι βεβαίως υψηλό, αλλά εμφανίζεται τώρα τεχνητά πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί έχουμε μια ανώμαλη χρονιά, όπως είναι η χρονιά της πανδημίας, και θα είναι εν μέρει και η επόμενη. Θα επιστρέψουμε σε λογικά επίπεδα μετά το 2022.