Σταϊκούρας: Θα εξετάσουμε την πρόταση της ΤτΕ για Bad Bank – Θετικοί οι τραπεζίτες

«Την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων» επισήμανε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  κάνοντας αναφορά στον Ηρακλή, που όπως σημείωσε «αγκαλιάστηκε από το τραπεζικό σύστημα»  μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώθηκε στο 3ο Athens Investment Forum στο οποίο συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. ΨάλτηςΚαραβίαςΜυλωνάς και Μεγάλου.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες λύσεις υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος την πρόταση της ΤτΕ για bad bank .

Το σχέδιο της ΤτΕ  έχει υποβληθεί επίσημα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να σταλεί στις τράπεζες.

«Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στο τραπέζι τόσο το καλύτερο» συμφώνησαν από την πλευρά τους ο CEO της Eurobank και o CEO της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), όπως ονομάζεται επίσημα η bad bank, «συνάδει με τα σχέδια που συζητούνται στον ευρωπαϊκό χώρο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των κόκκινων δεν είναι τραπεζική εργασία και άρα όλες οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη δραστηριότητα».

Μιλώντας στο στο 3ο Athens Investment Forum οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι στόχος είναι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία να μην ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, εκτίμηση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, είναι φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική. «Το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank.