Σταικούρας: Νέο πλαίσιο με τέσσερις άξονες για την προστασία της Α’ κατοικίας από 1η Μαΐου

Σε τέσσερις άξονες θα βασίζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της Α’ κατοικίας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε τους άξονες αυτούς ως εξής:

1. Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα

2. Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία

3. Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη».

4. Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η προστασία της Α’ κατοικίας παρατάθηκε έως τον Μάιο και «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», είπε.

Δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».

Ενώ, για το θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για την εισφορά αλληλεγγύης και την υπόσχεση μείωσής της, είπε ότι θα γίνει «όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2020 και εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί περίπου μετά το Α’ τρίμηνο, τον Απρίλιο. Τότε θα γίνει μία σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Για τον φόρο επιτηδεύματος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες».

Εξήγησε πως «δεν μπορώ να πω τίποτα με τα σημερινά δεδομένα για το 2020». Αλλά δήλωσε την πρόθεση όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, το 70% να χρησιμοποιείται για μειώσεις φόρων. Οι κινήσεις αυτές, είπε, «αξιολογούνται κεντρικά», αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία υπάρχουν προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ανέφερε τη μείωση του ΦΠΑ και επεσήμανε πως «αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία και το 2020 και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να βελτιώσουμε τους όρους της απασχόλησης. Το 2020 θα υλοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 0,9% και εκτιμώ ότι θα υπάρχει πιο γενναία μείωση το 2021».

Για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, είπε ότι θα υπάρχουν περίπου δύο αξιολογήσεις έως την οριστικοποίησή τους σε επίπεδο θεσμών. Μία έκθεση θα γίνει τον Φεβρουάριο και μία τον Απρίλιο για το Eurogroup του Μαΐου, στο οποίο προσδιόρισε την 6η αξιολόγηση. Τότε, είπε, θα γίνει και αξιολόγηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα συνδυαστεί με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Προανήγγειλε δε, μειώσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση αδικιών σε περιπτώσεις που υποφορολογούνταν ακίνητα σε πλούσιες περιοχές.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νοικοκυριά και στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην, εξαιρετική όπως είπε, συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, στον οποίο κατέθεσε όλες τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Γαλλία «είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτό που απομένει είναι να ποσοτικοποιήσει η ελληνική πλευρά τη θέση της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κάτι που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έως τώρα με βάση τα στοιχεία στο πεδίο της οικονομίας, φαίνεται ότι θα πάμε καλά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Πράγματι πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο από το 2021 και μετά».

Αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «οι πολίτες ορθώς πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλο κομμάτι φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου» και πως «η μείωση των φόρων αποδεικνύει ότι μειώνεται η φοροδιαφυγή». Έφερε ως παράδειγμα την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε από το 80% στο 85% με τη μείωσή του.

Χρειάζονται επίσης, όπως ανέφερε, «σοβαροί και αξιόπιστοι φορολογικοί μηχανισμοί».

Έκανε λόγο για «νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και στον ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει για την πάταξη κυρίως του λαθρεμπορίου».

Είπε πως «βούληση μας είναι έως τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε καταθέσει προς διαβούλευση ένα, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ολοκληρωμένο, φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά, στα καύσιμα και στα ποτά. Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, δεν έχω προσδοκία ότι θα μηδενιστεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πάντα υπάρχουν διέξοδοι αυτών που θέλουν να φοροδιαφύγουν».

Κατέληξε δε, πως «στόχος είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να έχουν κίνητρα και βοήθεια να μειώσουν τη φοροδιαφυγή».

Σε ερώτηση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, απάντησε ότι είναι «ένα δύσκολο θέμα το οποίο το μελετάμε», προσθέτοντας πως «κάποια χρόνια πριν, αυτοί οι πολίτες που είχαν δανειστεί με ελβετικό φράγκο είχαν καλύτερους όρους δανειοδότησης από αυτούς που είχαν δανειστεί με ευρώ, άρα θα πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή προσέγγιση», ενώ «δυσκολεύουν και οι δικαστικές αποφάσεις».

Σχετικά με τη 13η σύνταξη, ανέφερε πως το υπουργείο Εργασίας έχει περίπου 1 δισ. ευρώ για να το αξιοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού.

Τέλος, ερωτηθείς για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, ανέφερε ότι «δόθηκαν εξηγήσεις από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έκανε με τη διάταξη που ψηφίστηκε μία πολιτική διαχείριση του θέματος. Πάμε παρακάτω».