Στη Φιλαρμονική της Βιέννης για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία

Ο Λετονός αρχιμουσικός ‘Αντρις Νέλσονς 41 ετών θα διευθύνει την ξακουστή ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην παγκόσμια γνωστή παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της την Πρώτη του Νέου Έτους, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Λετονός συνεργάζεται από το 2010 με την φιλαρμονική της Βιέννης, όμως είναι η πρώτη φορά που θα την διευθύνει την Πρωτοχρονιά.

Τη Συναυλία, παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο και θα την μεταδώσει απευθείας η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα από την “χρυσοποίκιλτη αίθουσα” του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος ΄Ελληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Θα πρόκειται για την 80η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της στα 178 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, που, στην επιλογή του προγράμματος μαζί με τον ‘Αντρις Νέλσονς, φρόντισε να λάβει υπόψη της τρεις σημαντικές επετείους μέσα στο 2020: τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

«Μελέτησα όλες τις προηγούμενες Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες που υπάρχουν σε DVD», δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, την περασμένη Παρασκευή, ο ‘Αντρις Νέλσονς, τονίζοντας πως η σύνθεση του προγράμματος βρίσκεται κυρίως στα χέρια της Φιλαρμονικής της Βιέννης, καθότι “στο τέλος αυτή η ορχήστρα γνωρίζει καλύτερα από κάθε μαέστρο, πώς παίζει κανείς την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία”.

“Πολυαγαπημένο φίλο και συνάδελφο” αποκάλεσε στην ίδια παρουσίαση ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας Ντάνιελ Φρόσαουερ τον Λετονό αρχιμουσικό, με τον οποίο συνδέουν την ορχήστρα αυτή από το 2010 πολλές κοινές τους συναυλίες και ταξίδια με εμφανίσεις τους στο εξωτερικό.

Γόνος οικογένειας μουσικών, ο ‘Αντρις Νέλσονς γεννήθηκε το 1978 στην Ρίγα, όπου ξεκίνησε την μουσική σταδιοδρομία του ως τρομπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Λετονίας, πριν σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας.

Μεταξύ 2008 και 2015 ήταν μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μπέρμιγχαμ, στο διάστημα 2006 έως 2009 διατελούσε παράλληλα αρχιμουσικός της Βορειοδυτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας στο Χέρφοντ, όπως επίσης μεταξύ 2003 και 2007 υπήρξε μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Λετονίας, έχοντας αναλάβει τη διεύθυνσή της σε ηλικία μόλις 25 χρόνων.

Από τα 18 έργα του προγράμματος — των μεγάλων μουσουργών Γιόχαν Στράους πατέρα και γιού, Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Γιόζεφ Στράους, Γιόζεφ Χελμεσμπέργκερ (γιού), Έντουαρντ Στράους, Χαν Κρίστιαν Λουμπιέ και βέβαια Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν — τα εννέα πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας από την Φιλαρμονική της Βιέννης.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, σε όλη την πορεία της — από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά.

Το “ρεκόρ” μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους, και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά και ο Ρικάρντο Μούτι.

Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, που την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του Δήμου της Βιέννης, προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες.

Όμως, τα περισσότερα των εισιτηρίων για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία – σε τιμές που φθάνουν μέχρι σχεδόν τα 1.000 ευρώ — διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.

Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που “απομένουν” προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς.

Οι “τυχεροί” για αυτά τα εισιτήρια κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο μουσικούς φίλους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης.