Στην πλούσια Γερμανία το 70% των πολιτών φοβάται τις οικονομικές συνέπειες τoυ κορωνοϊού!

Εντυπωσιακό για μία πλούσια χώρα, όπως είναι η Γερμανία με τεράστια περιθώρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι το ποσοστό (70%) των πολιτών που ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό προκύπτει από την ετήσια «Έκθεση Ασφάλειας 2021» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των Γερμανών πολιτών έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας  και σε αντίθεση με πέρυσι – δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ο φόβος του πολέμου, της τρομοκρατίας και της φτώχειας στα γηρατειά, αλλά των οικονομικών συνεπειών.

Από την έκθεση, η οποία συντάσσεται κάθε χρόνο από το ερευνητικό ινστιτούτο Allensbach από κοινού με το «Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτερης Διοίκησης», προκύπτει επίσης ότι ένας στους δύο πολίτες έχει μια αόριστη ανησυχία για μη συγκεκριμένους, απρόβλεπτους κινδύνους στο μέλλον.

Όταν ρωτήθηκαν τι τους ανησυχεί αυτήν τη στιγμή, το 51% των συμμετασχόντων στην έρευνα απάντησε «η γενική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Πέρυσι είχε δώσει τέτοια απάντηση περίπου το 32% των ερωτηθέντων.

Εκτός από αυτήν την -αόριστη- ανησυχία, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ανησυχεί η βία και η εγκληματικότητα. Η κλιματική αλλαγή δεν παίζει πλέον τον ίδιο ρόλο για τους Γερμανούς πολίτες- ίσως επίσης επειδή ο κορονοϊός έχει γίνει ένας σημαντικός νέος παράγοντας ανησυχίας.

Ενώ πέρυσι τον Ιανουάριο ανησυχούσε πολύ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής το 61% των ερωτηθέντων πολιτών , φέτος την άποψη αυτή εξέφρασε μόνο το 54% των συμμετασχόντων στην έρευνα.