Στη Βουλή η δικογραφία για Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη για την υπόθεση των χρεών ELFE (Λαυρεντιάδη) προς ΔΕΠΑ

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και ανακοινώθηκε από την Ολομέλεια η δικογραφία κατά των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκο Φλαμπουράρη και Γιώργο Σταθάκη που αφορά στην υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θόδωρου Κιτσάκου κατά των τριών πρώην υπουργών και για να ξεκινήσει κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να υπογράψουν 30 βουλευτές.

Τί είχε πει ο Θ. Κιτσάκος στη συνέντευξη τύπου για το θέμα

«Τα χρέη τα ξέρανε άπαντες. Τα οφειλόμενα στη ΔΕΠΑ πήγαιναν κάθε εβδομάδα στο υπουργείο Ενέργειας επί Λαφαζάνη και Σταθάκη και μία φορά τον μήνα στο ΤΑΙΠΕΔ», είπε στις 13 Νοεμβρίου 2018 σε συνέντευξη που οργάνωσε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που κατηγορείται από την εισαγγελία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για την εκτόξευση των χρεών της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) – συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.
Ο κ. Κιτσάκος σε εκείνη τη συνέντευξη περιέγραψε το ιστορικό των πολιτικών ευθυνών από το 2008 μέχρι σήμερα, στο σχηματισμό του χρέους των 120 εκατομμυρίων ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι ο βασικότερος τροφοδότης της βιομηχανίας λιπασμάτων.

Όταν εκείνος ανέλαβε την ευθύνη της ΔΕΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, είπε πως «το συσσωρευμένο χρέος των λιπασμάτων προς τη ΔΕΠΑ ήταν 89 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καμία εγγύηση και με ανοικτό λογαριασμό», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη ηγεσία. Η στάση αυτή των προκατόχων του, κατά τη γνώμη του υπαγορευόταν και από την πολιτική, που ζητούσε πάση θυσία να μείνει το εργοστάσιο ανοικτό. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πρώτη του κιόλας συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Όταν ανέλαβε, τον κάλεσε στο γραφείο της η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη και του είπε πως αν «έκλεινε το λιπασματάδικο θα δημιουργείτο τεράστιο πρόβλημα στην αγροτιά».
Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018 το χρέος είχε φθάσει τα 120 εκατ. ευρώ. Μόλις ανέλαβε ο κ. Κιτσάκος, κατά δήλωσή του προκάλεσε την έκδοση διαταγών πληρωμής για συναλλαγματικές 19,5 εκατομμυρίων και συμφώνησε η ELFE να πληρώνει κάθε εβδομάδα για το αέριο που θα έπαιρνε με μετρητά (ένα μικρότερο μέρος) και με επιταγές των πελατών της, με τις οποίες πλήρωναν τα λιπάσματα που αγόραζαν. Σε αυτές πάντως τις ενέργειες προχώρησε αγνοώντας τη νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια την εταιρεία, είχε εισηγηθεί τη διακοπή της παροχής αερίου και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων έναντι της οφειλής.
Τον Μάιο του 2017 έγινε διυπουργική σύσκεψη για το θέμα των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Ανδρέας Νεφελούδης, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας. Στη σύσκεψη ήταν ακόμα ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (που κατέχει 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ), που είχε γίνει τότε υφυπουργός Ανάπτυξης. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ενδιαφέρονταν περισσότερο να μην χάσουν οι εργαζόμενοι της ELFE τη θέση τους, «χωρίς να βγει κάτι», όπως είπε ο Θ. Κιτσάκος.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο (2 Μαΐου 2017), ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής, είχε ήδη ζητήσει την ποινική δίωξη του Θ. Κιτσάκου, για να ερευνηθούν οι εταιρείες-κελύφη που είχαν στηθεί και στις οποίες μεταφέρονταν περιουσιακά στοιχεία της ELFE. Τις επόμενες μέρες, ο κ. Παντελής «ξηλώθηκε» από τη θέση του.

Η ιδέα ανταλλαγής χρέους με ακίνητα

Ενώ τα μέτρα του κ. Κιτσάκου για τις επιταγές και τα μετρητά κατά τον ίδιο «δούλεψαν» το 2016, το 2017 παρουσιάσθηκε «μία κόπωση» στην αποπληρωμή του κεφαλαίου του χρέους. Τότε, όπως είπε ο ίδιος, με ενθάρρυνση του Στέργιου Πιτσιόρλα ξανασυζητήθηκε η ιδέα της ανταλλαγής χρέους με ακίνητα της ELFE, που αρχικά είχε γεννηθεί το 2008.
Όταν το 2017 παρουσιάστηκε «κόπωση» στην αποπληρωμή χρεών, ξαναήρθε ως λύση η ιδέα της ανταλλαγής ακινήτων
Σε ερώτημα αν η αξία των ακινήτων που ήθελε να ανταλλάξει με χρέος ήταν τέτοια που να καλύπτει το χρέος, ο κ. Κιτσάκος απάντησε αρνητικά. Είπε όμως σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, ότι η KPMG (άλλη ελεγκτική εταιρεία) είχε σε ένα ακραίο σενάριο τιμολογήσει το ακίνητο στο Καλοχώρι στα 70 εκατομμύρια.
Ο ίδιος δεν είχε πάρει ποτέ θέση υπέρ αυτής της λύσης γραπτά, όπως δήλωσε, αλλά είχε γράψει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ ότι «προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις».

 

Η τελευταία εξέλιξη στην πονεμένη αυτή υπόθεση όπου οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι στα χέρια ενός υπόδικου επιχειρηματία και πολιτικών που κάνουν τα στραβά μάτια έχει ως εξής:

O Λαυρεντιάδης συνεχίζει το βιολί του, εν τη απουσία κράτους-θεσμών