Στο 3,5% η πρώτη εκτίμηση για την ύφεση στις ΗΠΑ το 2020 – Η μεγαλύτερη από το 1946

Ύφεση 3,5% κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της χώρας όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Η ύφεση που είναι η μεγαλύτερη από το 1946, οφείλεται στη σχεδόν κατάρρευση κλάδων υπηρεσιών, όπως του κλάδου των αερομεταφορών, της εστίασης, της αναψυχής, που οδήγησαν εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία.

Το 2019, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, ενώ εισήλθε σε ύφεση τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα τέλη του 2020 επιβραδύνθηκε η δυναμική του ρυθμού ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4%, καθώς ο κορωνοϊός και η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς.

Η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 είναι η πρώτη από το -2,5% του 2009, κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η ύφεση του 2020 ήταν η βαθύτερη από τότε που η οικονομία συρρικνώθηκε 11,6% το 1946, δηλαδή μετά τον τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.