Στο μείον 9,7% η Αυστραλία – Νέα μείωση επιτοκίων η FED και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης $700 δισ.

Οι τιμές των μετοχών στις περιοχές Ασίας/Ειρηνικού υποχώρησαν τη Δευτέρα την ώρα που η FED λάμβανε μία ακόμα απόφαση μείωσης των επιτοκίων στο μηδέν και δρομολογούσε τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones δεν αντέδρασαν θετικά, αλλά σηματοδοτούσαν άνοιγμα του δείκτη κατά 900 μονάδες χαμηλότερα.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία πρωταγωνίστησε στην πτώση, χάνοντας περίπου 10% της τιμής του (-9,7%).
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 2,46% στις 17.002,04 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 3,54% και στη Σανγκάη ο σχετικός δείκτης έχασε 2,65%.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η FED ανέφερε σε δήλωσή της ότι “η επιδημία του κοροναϊού έχει βλάψει τις κοινότητες και έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών” και γ΄αυτό μείωσε τα επιτόκια ουσιαστικά στο μηδέν την Κυριακή. Επίσης ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προστατεύσει την οικονομία από τις επιπτώσεις του ιού.

Το νέο επιτόκιο των τρεχούμενων κεφαλαίων, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς τόσο για τη βραχυπρόθεσμη χορήγηση δανείων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για την κάλυψη πολλών καταναλωτικών επιτοκίων, θα στοχεύει πλέον στο 0% έως 0,25% σε σχέση με προηγούμενο στόχο από 1% έως 1,25%

Η Fed μείωσε επίσης το επιτόκιο δανεισμού έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες κατά 125 μονάδες βάσης σε 0,25% και αύξησε τη διάρκεια των δανείων σε 90 ημέρες.

Παρά την επιθετική κίνηση, η αρχική ανταπόκριση της αγοράς ήταν αρνητική. Τα συμβόλαια Dow σημείωσαν μείωση 900 μονάδων στη Wall Street.