Στους 26 έφθασαν οι νεκροί στην Ελλάδα, ακόμη 71 κρούσματα – Νοσούν 892 άνθρωποι

Συνολικά 71 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΔΟΥ Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 892. Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη τέσσερις θανάτους στη χώρα μας [όλοι ηλικιωμένοι εκτός από έναν] με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 26.

«Η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού»

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως 57 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι 54 είναι διασωληνωμένοι. «Η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους», είπε.

Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 73 έτη. Σαράντα δύο ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στη νόσο έλαβαν εξιτήριο.

Αναφερόμενος στο θάνατο του γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή. Οι ίδιος ανακοίνωσε πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

«Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος, αν και καθησυχάζοντας, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν έχει πορεία της Ιταλίας, καθώς «δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» στη χώρα μας.

«Το μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» ΔΕΝ αλλάζει. Είναι οδηγίες που βοηθούν στην μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια. Στη συντριπτική της πλειοψηφία παραμένει μια ήπια νόσος», τόνισε ο κ. Τσιόδρας για όσους νοσηλεύονται κατ’οίκον με συμπτώματα κορωνοϊού.

Επίσης ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως υπάρχει πρόταση συνεργασίας με μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για γεω-χωρική ανάλυση των κρουσμάτων.

Χαρδαλιάς: Η κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο καλύτερος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας».

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως τα σώματα ασφαλείας έχουν ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. «Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται βεβαίωση», συνέχισε. Επανέλαβε επίσης πως τα SMS προς το 13033 αποστέλλονται χωρίς χρέωση και ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης πως πραγματοποιήθηκαν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καραντίνας, ενώ 92 πολίτες βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Δίνουμε τη δική μας μάχη σε αυτόν τον αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό. Όσοι πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε», υπογράμμισε.

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ για κορωνοϊό

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από την πλευρά του καθησύχασε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα μας. Επίσης τόνισε πως τα τεστ για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν.

Είπε επίσης ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, στη διάθεση των υπηρεσιών υγείας είναι περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Άνοιξαν ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που ήταν κλειστές, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή – Το κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε ΜΕΘ όχι μόνο σε πολίτες που θα νοσήσουν από κορωνοϊό».