Σύνοδος Κορυφής: Κυριάκο χάσαμε. Επιβεβαιώθηκε το έλλειμμα αξιοπιστίας της ΕΕ

Η Ελλάδα έχασε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη στο θέμα της Τουρκίας. Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε με τέτοιον τρόπο που ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο και όπως μόλις χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Έτσι μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι 27 ηγέτες της ΕΕ  κατέληξαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία με το τελικό κείμενο να είναι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο αλλά να απέχει από αυτό που η Ελλάδα προσδοκούσε και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η ΕΕ θα σταθεί στο ύψος της και θα αντιδράσει επιτέλους στην απειλή από την Τουρκία κατά δύο μελών της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα το προσχέδιο αντανακλά ξεκάθαρα την κοροϊδία των ηγετών της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα.

Στο τελικό κείμενο η ΕΕ ζητάει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί τον Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες την εκτίμησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας τη δραστηριότητα του Oruç Reis,  καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία». Η προθεσμία που δίνεται για την αξιολόγηση της έκθεσης Μπορέλ είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου «το αργότερο».

Στα συμπεράσματα καταδικάζονται οι «μονομερείς και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ τίθεται ως όρος για την επανέναρξη και τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών επαφών η αποχή της Άγκυρας από παράνομες δραστηριότητες.

Αντίθετα, η ΕΕ είναι στη διάθεση της Τουρκίας για μία θετική ατζέντα «σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμήσει να προωθήσει μία γνήσια εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αναφέρονται μάλιστα και τα πιθανά πεδία μίας τέτοιας θετικής ατζέντας: η οικονομία και το εμπόριο, οι επαφές σε επίπεδο πολιτών, διάλογοι σε υψηλό επίπεδο και «συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης».

Στον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων προστέθηκε μία αναφορά στην ετοιμότητα της Ε.Ε. για συνεργασία με την Τουρκία για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη και την ενίσχυση των προσπαθειών στη μάχη κατά των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών» (κάτι στο οποίο επέμεινε η ελληνική πλευρά). Για το Κυπριακό, στο σημείο που αναφέρεται η προσήλωση της Ε.Ε. σε λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προστέθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «περιμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Ως αργά χθες, το γνωστό μπλοκ Βερολίνου-Ρώμης-Μαδρίτης επέμενε στη γραμμή της αναβολής σοβαρών αποφάσεων – με τους Ιταλούς ιδιαίτερα αρνητικούς στην προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αποδυναμώθηκε από την διαφαινόμενη απροθυμία της Γαλλίας να επιμείνει σε πιο ουσιαστικά μέτρα, ενώ και η Αυστρία φάνηκε να επαναπαύεται με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων.

Το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία που κυκλοφόρησε χθες το πρωί δεν περιείχε παρά μηδαμινές αλλαγές σε σχέση με αυτό της Τετάρτης. Η Αθήνα και η Λευκωσία, από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα που ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία (η οποία διακόπηκε επανειλημμένως για να συζητηθούν άλλα θέματα, ειδικά οι κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε. για το 2030), άσκησαν πιέσεις για πιο αυστηρές διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα που πέτυχαν ήταν μάλλον περιορισμένα.