Σύσκεψη Σταϊκούρα – τραπεζιτών: “Κόκκινα δάνεια”, ρευστότητα και “Ηρακλής” στην ατζέντα

Οι προκλήσεις του 2021 συζητήθηκαν στη σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Στακούρα, και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής και οι αναστολές πληρωμών δανείων.

Η συζήτηση χαρακτηρίζεται θετική και συστηματική για όλα τα κρίσιμα θέματα, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις αρχές Ιανουαρίου.

Στη διαδικτυακή σύσκεψη μετείχαν, εκτός από τον υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με ευθύνη τον τραπεζικό τομέα, Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών: ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της ρευστότητας δεδομένων των παραπόνων που διατυπώνονται από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. 

Το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά τους οι τράπεζες παρουσίασαν στοιχεία που καταγράφουν την μεγάλη άνοδο των πιστώσεων στις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη τήρησης των βασικών τραπεζικών κριτηρίων και τους κινδύνους για την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων αν υπάρχει χαλάρωση των κριτηρίων.

Συζητήθηκε ακόμα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δέχονται αυξημένες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για την επιτάχυνση των σχεδίων εξυγίανσης των ισολογισμών. Βασική παράμετρος στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί ο νέος πτωχευτικός κώδικάς ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από 1.1.21 όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην προώθηση των απαραίτητων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων όπως επίσης την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς και τον φορέα που θα αποκτά ακίνητα τραπεζών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός, ήδη εργάζεται για την επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων μέσω του Ηρακλή ΙΙ.

Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα των αναστολών πληρωμής δανείων, που αφορά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, και το πως θα επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή των δανείων αυτών στην κανονικότητα.