Τα 866 κρούσματα αντιστοιχούν σε αριθμό-ρεκόρ 41.674 τεστ ανίχνευσης

Τα 866 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 12/1 μπορεί να είναι ένα διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας (444, την Δευτέρα 11/1) και να προκαλούν ανησυχία, όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι έγιναν 41.674 ημερήσια τεστ, που είναι αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της επιδημίας (από τα οποία 12.556 είναι κλινικοί έλεγχοι και τα υπόλοιπα 29.118 είναι rapid test).

Συνεπώς, η θετικότητα δεν άλλαξε σημαντικά και παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα κάτω από 3% τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Να σημειωθεί πως μετά την εορτή των Θεοφανείων η πολιτεία προσπάθησε να αυξήσει τον αριθμό των ημερήσιων τεστ τις εργάσιμες ημέρες σε απόλυτους αριθμούς ξεπερνώντας για δύο ημέρες τα 36.000 τεστ ημερησίως (36.683 στις 9/1 και 36.458 στις 8/1).

Η αύξηση του αριθμού των τεστ δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρχές να έχουν μία καλύτερη εικόνα της διασποράς του ιού μετά τις εορτές προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις όπως είναι για παράδειγμα το άνοιγμα μέρος της αγοράς και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, που έχουν πάθει πανωλεθρία.

Όπως δείχνει και το διάγραμμα που απεικονίζει την πορεία των τεστ και των κρουσμάτων κορωνοϊού από τις αρχές Δεκεμβρίου, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υπήρχε καθαρή πτωτική πορεία, η οποία διεκόπη στη διάρκεια των εορτών. Από τότε, η κατάσταση παρουσιάζει σταθεροποίηση με αυξημένο εσχάτως αριθμό τεστ.