Θεοχάρης: Στόχος η αύξηση 10% των εσόδων και 4% της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου-απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έθεσε στόχο να επιτευχθεί περαιτέρω άνοδο των τουριστικών εισπράξεων 10% σε σχέση με το 2019, άνοδος των αφίξεων των ξένων επισκεπτών 5%, αύξηση 5% των διανυκτερεύσεων και αύξηση 4% της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Επίσης, είπε θα δοθεί έμφαση στον «πράσινο» τουρισμό αλλά και στον εναλλακτικό όπου ετοιμάζονται νομοσχέδια για καταδυτικό τουρισμό και τουριστική εκπαίδευση.

Με όχημα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το υπουργείου τουρισμού, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης φιλοδοξεί να καινοτομήσει με δράσεις που κάνουν πράξη τον “πράσινο” τουρισμό και εκτιμάται ότι θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Το νέο στρατηγικό σχέδιο που ξεδιπλώνει το υπουργείου Τουρισμού μεταξύ άλλων εστιάζει στην Σαντορίνη και στην βελτίωση των υποδομών του νησιού και των τουριστικών ροών της.

Στους στρατηγικούς στόχους ο κ. Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, εστίασε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των ανθρώπων που παράγουν το τουριστικό προϊόν αλλά και στην επανατοποθέτηση ελληνικού τουριστικού “brand” και της εικόνας της χώρας γενικότερα. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι θα γίνει ειδική καμπάνια για τα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ανάφερε ότι ήδη στο ενδεκάμηνο τα τουριστικά έσοδα το 2019 ήταν 17,86 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ που ήσαν το ενδεκάμηνο του 2018. Η εν λόγω επίδοση όπως εξήγησε αποτελεί κορυφαία επίδοση για τον τουρισμό της χώρας που με τη σειρά της συνέβαλε στην ανάπτυξη άνω του 2% που σημειώθηκε στο ΑΕΠ του 2019. Μάλιστα τονίστηκε ότι για το 2019, τα τουριστικά έσοδα θα κλείσουν στα 18,1 δισ. ευρώ και φιλοδοξία παραμένει και η περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας, με “αιμοδότη” τον κλάδο του τουρισμού.

Το 87% των τουριστικών ροών σε 5 περιφέρειες

Ο ίδιος είπε πως ο τουρισμός μπορεί να είναι τουρισμός 4 εποχών και εστίασε στην “ακτινογραφία” των τουριστικών ροών, που αποτυπώνει το πρόβλημα της εποχικότητάς του. Είναι γεγονός ότι μόνο σε 5 περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνεται το 87% της τουριστικής κίνησης και ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για την ανάγκη της διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές – χώρες “αιμοδότες” του τουριστικού συναλλάγματος για το 2019, πάντα για την Ελλάδα, η Γερμανική αγορά συνεισέφερε με 2,5 δισ. ευρώ, η Βρετανία, με 2,3 δισ. ευρώ αλλά και οι ΗΠΑ με 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται και το γεγονός ότι η μέση δαπάνη του αλλοδαπού τουρίστα το 2019 ανήλθε στα 559 ευρώ αυξημένη κατά 12,3%.

Νομοσχέδιο για καταδυτικό τουρισμό και τουριστική εκπαίδευση

Για την τρέχουσα τουριστική ατζέντα έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, όπως επίσης και το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση. Μάλιστα για το τελευταίο, ο κ. Κόνσολας ανάφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει σε διαβούλευση.

Στην τελική ευθεία είναι εξάλλου και η νομοθετική ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει διϋπουργική για την οριστική αποτύπωση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης.

Γκερέκου: Ο ΕΟΤ μετασχηματίζεται σε οργανισμό μάρκετινγκ

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΕΟΤ, που για πρώτη φορά, έτρεξε τον Ιανουάριο την νέα καμπάνια της χώρας με σύνθημα “Always In Season” η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέρκου στάθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού του οργανισμού σε έναν οργανισμό μάρκετιγκ που με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία θα προβάλλει την Ελλάδα στις αγορές του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και η αναβάθμιση του Visit Greece.

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την μετεγκατάσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη συστέγαση του σε ακίνητο στην πλατεία Ομονοίας. Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι με την κίνηση αυτή, το υπουργείου θα εξοικονομήσει περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από τα ενοίκια που μέχρι σήμερα καταβάλλει.