Τί φέρεται να κατέθεσε ο Εμ. Βουλκίδης στην προανακριτική της Βουλής για Novartis

Το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη φέρεται να κατονομάζει ο Εμμανουήλ Βουλκίδης, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ως το άτομο που είχε δοσοληψίες μαζί του. Ο κ. Βουλκίδης είναι ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας MEDICAL DEVELOPMENT (και εν συνεχεία μέσω του υιού του Θόδωρου, της NEW MEDICAL DEVELOPMENT). Η εταιρεία αυτή τιμολογούσε διάφορες υπηρεσίες στη Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, ο διαφημιστής φέρεται να είπε ότι σε χρονικό διάστημα 5-6 ετών έδωσε περίπου 400.000 ευρώ στον κ. Δεσταμπασίδη. Τον τελευταίο μέλη της προανακριτικής θεωρούν ότι είναι ο “κουκουλοφόρος” μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφης”.
Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης δεν αναφέρεται καθόλου στον Κωνσταντίνο Φρουζή ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν συνεργάστηκε μαζί του, ότι τη διαφήμιση την καθόριζε ο κ. Δεσταμπασίδης  και ότι τον Κ. Φρουζή τον γνωρίζει μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις, κάτι που είναι δύσκολο κάποιος να πιστέψει ότι ο Γενικός Διευθυντής της Novartis, δηλαδή ο Κων. Φρουζής, δεν γνώριζε τους συνεργάτες της εταιρείας που ελάμβαναν σημαντικά ποσά για διαφήμιση.

Πηγές από τη βουλή υποστηρίζουν ότι ο κ. Βουλκίδης ανέφερε πως ο κ. Δεσταμπασίδης του πρότεινε να ενταχθεί και ο ίδιος στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. “Βρεθήκαμε σε καφέ των Αμπελοκήπων παρουσία αστυνομικού και ο Δεσταμπασίδης μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Μάλιστα μου είπε ότι ο αστυνομικός είχε ασχοληθεί με πολλές διεθνείς δίκες” ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει “εγώ τους απάντησα ότι δεν έχω τίποτα εναντίον πολιτικών. Στην συνέχεια με κάλεσαν ως ύποπτο”.
Ο κ. Βουλκίδης στις απαντήσεις του επισήμανε ότι ο κ. Δεσταμπασίδης αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας. Κατά τους ισχυρισμούς του το εν λόγω άτομο το 2009 του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρία αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Βουλκίδης ανέφερε: “Ο Δεσταμπασίδης μου πρότεινε να μου δίνει περισσότερες δουλειές της Novartis και να παίρνει προμήθεια. Πήρε απο εμένα συνολικά 400.000 ευρώ. Σε κανέναν άλλον δεν έδωσα χρήματα, μονό στον Δεσταμπασίδη για δουλείες που έγιναν αλλά ήθελε προμήθεια. Μάλιστα μου ζήτησε να κάνουμε εταιρεία και έχω μαζί μου τα χειρόγραφα του και το draft του συμφωνητικού”.

Παρατίθεται απόσπασμα φερόμενου διαλόγου στη Βουλή:
Θ. Πλεύρης: Ποια η σχέση σας με την εταιρεία Νοβάρτις;
Εμμ. Βουλκίδης: Η σχέση μου με την εταιρεία Νοβάρτις ξεκίνησε από το 1996. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμουν με τον κ. Δεστεμπασίδη που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχα. Μου ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά.
Θ. Πλεύρης: Έχετε καταθέσει οτι επιστρέφατε χρήματα στον κ.Δεστεμπασίδη ως προμήθεια για να σας αναθέτει δουλειές.
Εμμ. Βουλκίδης: Βεβαίως. Όταν ανέλαβε ο κ.Δεστεμπασίδης μου είπε οτι για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια.
Θ. Πλεύρης: Με τον κ.Φρουζή είχατε συνεργασία;
Εμ. Βουλκίδης: Όχι. Ποτέ. Με κανέναν Γενικό Διευθυντή εταιρείας δεν είχα.
Θ. Πλεύρης: Καταθέσατε ότι μόνο στον κ. Δεστεμπασίδη έχετε δώσει χρήματα.
Εμμ. Βουλκίδης: Στον μόνο άνθρωπο που έχω δώσει χρήματα είναι στον κ. Δεστεμπασίδη. Σε κανέναν άλλο δεν έχω δώσει χρήματα ποτέ. Κάποια στιγμή μάλιστα μου είχε ζητήσει να κάνω μια άλλη εταιρεία αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Έχω και έγγραφα αυτής της προτάσεώς του. Και μάλιστα χειρόγραφα δικά του. Όταν κληθώ στον ανακριτή αυτά τα χειρόγραφα του Δεστεμπασίδη θα τα καταθέσω.
Θ. Πλεύρης: Τι έχετε να μας πείτε για αυτά που σας κατηγορούν οτι επιστρέφατε χρήματα στη Νοβάρτις για γίνουν κάποιες αθέμιτες συναλλαγές;
Εμμ. Βουλκίδης: Από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου. Δεν υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. Τα χρήματα που έδινα στον κ. Δεστεμπασίδη έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση.
Θ.Πλεύρης: Πόσα χρήματα δώσατε στον κ.Δεστεμπασίδη;
Εμμ.Βουλκίδης: Έχω δώσει περίπου 400.000€ μέσα σε πέντε-έξι χρόνια. Μόνο στον Δεστεμπασίδη και σε κανέναν άλλο.

Ο κ. Βουλκίδης είχε προχωρήσει στις παρόμοιες στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον περασμένο Μάιο. Σε αυτή την κατάθεση ο κ. Δεσταμπασίδης απάντησε με προσφυγή στην Δικαιοσύνη μιλώντας για “κατασκευασμένα μυθεύματα”.

Σε άλλο σημείο ο διάλογος είχε ως εξής:
Β. Κεγκέρογλου: Είναι από διάφορες δουλειές που γινόταν ανά έτος τα χρήματα που έλαβε ο κ. Δεστεμπασίδης;
Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα.
Β. Κεγκέρογλου: Αυτά τα 433.000€ τα δώσατε στον κ.Φρουζή;
Εμμ.Βουλκίδης: Όχι. Με τον κ.Φρουζή ποτέ δεν συνεργάστηκα. Έχουμε συναντηθεί μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Β. Κεγκέρογλου: Ο Μάξιμος Σαράφης λέει οτι δίνατε χρήματα στον κ. Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς.
Εμμ. Βουλκίδης: Είναι αναληθές. Ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα.
Β. Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;
Εμμ. Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;
Εμμ.Βουλκίδης: Όχι
Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;
Εμμ.Βουλκίδης:Όχι.
Β. Κεγκέρογλου: Πως γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;
Εμμ. Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι.
Β. Κεγκέρογλου: Σας έχουν προτείνει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Δ. Μαρκόπουλος: Μα πώς σας έκανε τέτοια πρόταση;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Έτσι απλά. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα ήρθε ο Δεστεμπασίδης και μου είπε οτι εγώ μπορώ να το κανονίσω.
Β. Κεγκέρογλου: Όταν πήγατε να καταθέσετε σας ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο Μάξιμος Σαράφης εναντίον σας;
Εμμ. Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά καλά μέσα. Σχεδόν στο διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.
Β. Κεγκέρογλου: Μόνος σας πήγατε εκεί;
Εμμ. Βουλκίδης: Με τον δικηγόρο μου.
Β. Κεγκέρογκου: Με ποια ιδιότητα ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Εμένα μου είπε ο Δεστεμπασίδης «εάν θέλεις, εγώ μπορώ να σε φέρω σε επαφή να γίνεις προστατευόμενος μάρτυρας».
Β.Κεγκέρογλου: Είπατε πριν οτι ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να κάνετε νέα εταιρεία. Είχε προτείνει όνομα;
Εμμ.Βουλκίδης: Μάλιστα. Prestige.
Β.Κεγκέρογλου: Σας πρότεινε και κάποιον συνέταιρο;
Εμμ.Βουλκίδης: Ναι. Τον κ. Νίκο Μπουρλιάγκα. Τον ήξερα γιατί διοργάνωνε εκδηλώσεις. Δεν είχα συνεργαστεί όμως μαζί του.
Β. Κεγκέρογλου: Εάν κληθείτε σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ.Δεστεμπασίδη θα καταθέσετε τα ίδια;
Εμμ.Βουλκίδης: Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.