Τι κατέθεσε ο Νίκος Παππάς στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για τη Novartis. Ο κ. Παππάς εκλήθη να εξηγήσει στα μέλη της Επιτροπής τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2016, στην οποία ο ίδιος ήταν παρών, όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας πρόσφατα στην προανακριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην προανακριτική φέρεται να ειπώθηκαν τα εξής:

Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί και έκαναν δουλειές μαζί;
Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό; Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Όχι ποτέ
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Ποτέ
Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.
Ν. Παππάς: Ποτέ
Θ. Πλεύρης: Τους κ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;
Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω
Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;
Ν. Παππάς: Όχι
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3 εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;
Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου;
Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει
Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;
Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω

Ο κ. Μιωνής περιέγραψε στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα εξής:
«Φτάνουμε τώρα στις 10 Μαρτίου, οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας. Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα, ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες. Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά, και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε “και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει”. Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».

Για τα παραπάνω έγινε ο παρακάτω διάλογος σήμερα στην προανακριτική :

Θ. Πλεύρης: Τον Παπαγγελόπουλο τι τον ενδιέφεραν τα έξοδα;
Ν. Παππάς: Εγινε αναφορά και από τις δύο πλευρές. Δεν θυμάμαι από ποιόν
Θ. Πλεύρης: Αρα υπήρξε και από τον Παπαγγελόπουλο το αίτημα για «έξοδα».
Θ. Πλεύρης: Υπήρξε ξάφνιασμα; Σας …έπεσε το σαγόνι;
Ν. Παππάς: Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.
Θ. Πλεύρης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ. Μιωνής.
Ν. Παππάς: Ο κ.Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση.
Θ. Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ. Μιωνής είναι ψευδή;
Ν. Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.
Θ. Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ.Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;
Ν.Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και ο κ. Παπαγγελόπουλος και εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης.
Θ. Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ. Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.
Ν. Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί. Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο του και τους δικηγόρους του Μιωνή.
Θ. Πλεύρης: Γνωρίζατε για το ταξίδι των Εισαγγελέων στο Παρίσι με την κ. Παπαδάκου;
Ν. Παππάς: Όχι.
Θ. Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;
Ν. Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.
Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο.
Ν. Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης.
Θ. Πλεύρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης;
Ν. Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους

Ο Νίκος Παππάς, μετά το τέλος της σημερινής  κατάθεσης του, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αν η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής δεν καλέσει τον κ. Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις για τις δικές του συναντήσεις με Φιλιππάκη και Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι «κότες  τρίλειρες και  μακροπουπουλάτες».

Όσον αφορά το περίφημο ραντεβού του Μαξίμου, ο κ. Παππάς  είπε ότι αυτό έγινε μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ όπου και του ζητήθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση. Μάλιστα  πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσπάθεια επίλυσης ιδιωτικής διαφοράς, καθώς ο κ. Μιωνή τότε ήταν στέλεχος  του Ισραηλινού κράτους.

Σε άλλη ερώτηση γιατί στο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο κ. Παππάς απάντησε «διότι το ζήτησε ο κ. Μιωνής».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η πλειοψηφία χρησιμοποιεί την υπόθεση Μιωνή γιατί έπεσε σε ξέρα όσον αφορά την υπόθεση Novartis. Απαντώντας σε άλλο ερώτημα εάν ο κ. Μιωνής με την σημερινή του στάση και τις καταγγελίες που κάνει ευνοεί την παρούσα πλειοψηφία ανέφερε με νόημα «εάν θέλω να ανοίξω πόλεμο θα τον ανοίξω μόνος μου» υπονοώντας προφανώς το Ισραήλ, καθώς όπως είπε ο κ. Μιωνής ήταν εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Νίκος Παππάς έκανε κι άλλη δήλωση, αναφέροντας ότι η ΕΡΤ έκοψε τις δηλώσεις του:

«Η ΕΡΤ έκοψε δήλωσή μου για την εμπλοκή Σαμαρά στο συμβιβασμό Μιωνή – Φιλιππάκη».
Στο δελτίο Ειδήσεων των 3μμ, η ΕΡΤ έκοψε απόσπασμα της δήλωσής μου που αφορά στην εμπλοκή των Σαμαρά και Παπασταύρου στη διευθέτηση της διαφοράς Μιωνή – Φιλιππάκη το 2013, με πρόβλεψη για διαμοιρασμό των δικαστικών εξόδων.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο «τοποτηρητής» του στην ΕΡΤ, κ. Ζούλας, είναι απολύτως υπεύθυνοι για την απόκρυψη της είδησης και για την εφαρμογή μαύρων πρακτικών στην Ενημέρωση.
Καλούμε την ΕΡΤ να επανορθώσει άμεσα με τη μετάδοση ολόκληρης της δήλωσης.