Την απόσυρση τροπολογίας του υπ. Ναυτιλίας για εξ αποστάσεως επιθεώρηση πλοίων, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχετικά με την διαδικασία απομακρυσμένης επιθεώρησης των πλοίων, ζητούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που εκδίδονται από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων για την οποία γίνεται επίκληση της πανδημίας. Αυτή αφορά τόσο τα πλοία της ακτοπλοΐας όσο και αυτά της ποντοπόρου ναυτιλίας. Μια προσεκτική ανάγνωση της τροπολογίας αποδεικνύει ότι η πανδημία είναι προπέτασμα καπνού και η κυβέρνηση ξεδιάντροπα βάζει πλώρη για την κατάργηση της επιτόπιας επιθεώρησης των πλοίων και με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την διαδικασία αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση στην ανακοίνωσή της. Μάλιστα αναφέρει πως στη νέα τροπολογία η αποκατάσταση των ζημιάς θα πιστοποιείται από την διαχειρίστρια εταιρία. «Με τον τρόπο αυτό ο κλάδος επιθεώρησης εμπορικών πλοίων ακόμη και ο νηογνώμονας πάνε στο ‘πυρ το εξώτερο’ και την πιστοποίηση για την αποκατάσταση θα την έχουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Τα μέλη του προεδρείου ζητούν να μην υπάρξει η οποιαδήποτε έκπτωση στους επιτόπιους ελέγχους, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια των πλοίων, των επιβαινόντων σε αυτά και της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση και για κανένα πλοίο, να τεθούν σε κίνδυνο», καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Ε.Ν.Ε.Ν.