Το 90% προσεγγίζει η πτώση της κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους επικεφαλής των μέσων μαζικής μεταφοράς έγιναν γνωστά τα εξής:

Επιβατική κίνηση: Η πτώση αγγίζει το 90%. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως από περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πριν την πανδημία, σήμερα πραγματοποιούνται κάτω από 100.000, σε όλα τα μέσα.

Απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων: Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την εξέλιξη των απολυμάνσεων, για τις οποίες είχε δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να εντατικοποιηθούν. Οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πλέον με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα. Συνεχίζονται και οι νεφώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό και του Τραμ, γίνονται απολυμάνσεις ανά δίωρο. Έχουν δοθεί γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό όλων των οργανισμών.

Σχετικά με τις χρονοαποστάσεις στο μετρό και τη συχνότητα κίνησης στα λεωφορεία: Ο κ. Καραμανλής έδωσε οδηγίες να πραγματοποιούνται αναλόγως με τις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια των αστικών, έχει ήδη υπάρξει ενίσχυση με 70 επιπλέον λεωφορεία τις πρωινές ώρες (6 πμ-10 πμ) και με 45 επιπλέον λεωφορεία το απόγευμα (3 μμ- 6 μμ). Τις ώρες αιχμής έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις και στο μετρό. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τις διοικήσεις να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολόγιων για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ιδίως του υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής έδωσε τις κατευθύνσεις και ζήτησε από τους τρεις οργανισμούς να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο επανεκκίνησης μετά την κρίση του κορονοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός του υπουργού, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Γκόλιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΣΥ, Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Χαράλαμπος Δαμάσκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Χαιρέτας.