Το 95% των εμβολίων σε 10 χώρες διαπιστώνει ο ΠΟΫ που αρκείται σε εκκλήσεις για «αλληλεγγύη»

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου και η πρόσβαση σε αυτά θα είναι άλλη μια ιστορία παγκόσμιας ανισότητας, με το τείχος ανάμεσα στην πλούσια Δύση (αν και σ΄αυτήν περιλαμβάνονται πλέον η Κίνα και οι αραβικές χώρες) και τον Τρίτο Κόσμο να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Αλλά ενδεχομένως και ανάμεσα στα εύπορα και στα λιγότερα εύπορα κράτη της ίδιας Δύσης.

Το 95% των δόσεων μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε μόνο σε 10 χώρες, επισημαίνει η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας όμως μόνον την Ευρώπη να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων.

Ο ΠΟΥ απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, αν κι αυτές έχουν «καταγραφεί» και είναι γνωστές: ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία και Καναδά.

Είναι απαραίτητο «όλες οι χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν, να δώσουν και να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το κάνουν», επισήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας τις «τεράστιες» προσπάθειες που καταβάλλει ο οργανισμός και οι εταίροι του, προκειμένου κάθε χώρα να μπορέσει να αποκτήσει εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 95% των εμβολίων κατά της Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες που δεν κατονόμασε. Βάσει των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων «Our world in data», πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.

Σε διάστημα λίγο παραπάνω από ένα μήνα, περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες, δήλωσε χθες ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

Παρά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, η ταχύτητα μετάδοσης που διαπιστώνεται σε ορισμένες χώρες, κυρίως λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ιδίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, προκαλεί ανησυχία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Κλούγκε.

Είκοσι πέντε χώρες στη ζώνη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος VOC 202012/01.
«Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, για τον Χανς Κλούγκε, πρέπει να επικρατήσει αισιοδοξία.
«Το 2021 θα είναι μια ακόμη χρονιά του κορονοϊού, όμως θα είναι μια χρονιά πιο προβλέψιμη, η κατάσταση θα είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί», διαβεβαίωσε.

Κουβέντα όμως για ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη των λαών. Αυτά είναι ωραίες λέξεις για διαφημιστικά σποτ της UNISEF…